Home / Viata de familie / Activitati / Ortorexia: dieta sănătoasă se transformă în obsesie

Ortorexia: dieta sănătoasă se transformă în obsesie

În zilele noastre, toată lumea este conștientă de importanța mâncării sănătoase pentru organism, însă totul trebuie să aibă o limită. În unele cazuri, această grijă exagerată se transformă în obsesie, iar acest lucru ne poate face mult rău. Boala se numeşte ortorexie și despre ea vom vorbi în rândurile care urmează.

Aflăm în fiecare zi despre un nou superaliment pe care ar trebui să-l introducem în dieta noastră, despre un nou ulei extraordinar, despre o nouă dietă de adoptat pentru a ne menține în formă. Pe scurt, suntem bombardați cu informații despre ce ar trebui să mâncăm ca să fim sănătoși. Și, desigur, blamăm alimentele procesate, prea sărate sau prea dulci, de fapt tot ceea ce constituie plăcerile vinovate ale majorității dintre noi. Trebuie să te informezi foarte bine pentru că, în caz contrar, totul se poate transforma rapid într-un coșmar. Dacă ții o dietă și te simți bine, asta nu înseamnă că ești ortorexic.

Atenție, atenție!

Dacă nu este încă recunoscută ca o boală reală în comunitatea medicală, ortorexia, care este definită ca „un comportament nevrotic caracterizat prin obsesia unei diete sănătoase”, atrage totuși din ce în ce mai mult atenția specialiștilor.

Spre deosebire de persoana anorexică sau bulimică, nu cantitatea de alimente ingerate este cea care îngrijorează ortorexicul, ci calitatea acestora. Această persoană este foarte îngrijorată de ideea de a mânca alimente considerate nesănătoase, procesate, care conțin prea multe grăsimi, sare, zahăr, conservanți etc. Rezultatul? Impunerea multor restricții alimentare, concentrarea întregii energii către planificare, cumpărare și pregătirea meselor numai cu alimente foarte sănătoase.

Aceasta înseamnă că, chiar și atunci când vine vorba de „obiceiuri  alimentare bune”, moderarea este cuvântul-cheie și că este esențial să știi să găsești un echilibru în toate.

Soluțiile

Ca și în cazul tuturor celorlalte tulburări de alimentație, tratamentul pentru ortorexie începe cu reintroducerea, încetul cu încetul, a altor alimente în meniu pentru a-l face pe ortorexic să-și dea seama că nu au efecte nocive și pentru ca el să-și reducă anxietatea în raport cu acestea.

În calitate de părinți, oferim un exemplu copiilor noștri în multe domenii și, desigur, și în alimentație. Faptul că te străduiești să prepari mese sănătoase și echilibrate pentru copiii tăi este un lucru grozav, dar trebuie doar să ai grijă să nu impui prea multe interdicții sau să demonizezi excesiv anumite tipuri de alimente. Amintește-ți că totul este legat de echilibru și că o tabletă de ciocolată sau o pungă de chipsuri din când în când nu rănește pe nimeni!

Pentru că a mânca este una dintre marile plăceri ale vieții, ar trebui să rămână întotdeauna așa, nu să devină un chin. Cumpătarea este cheia!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.