Mucenici muntenești

Ziua de 9 martie era hotar între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor. Tradiția considera această zi ca fiind ultima a Babei Dochia. Ziua mucenicilor, dincolo de tradiții, este una în care dușmănia este îngropată, noi prietenii se leagă și sărbătorim primăvara. A rămas frumosul obicei ca, de 9 martie, să pregătim mucenici fierți  – un preparat culinar delicios și foarte apreciat mai ales în partea de sud a țării. În Moldova se pregătesc mucenicii din aluat de cozonac, sub forma cifrei opt, însiropați și presărați cu nucă.

Băneasa ne-a oferit Mucenici muntenești și am pregătit în avans câteva porții, dar o să mai fac și pe 9 martie, așa cum este tradiția, pentru toți colegii. Iată rețeta:

Ingrediente

200 g mucenici Băneasa

2 l apă

100 g zahăr

150-200 g miez de nucă

1 vârf cuțit de sare

1 fiolă esenţă de vanilie

1 fiolă esență de rom

coaja rasă de la o lămâie mică

3 lingurițe scorțișoară măcinată

Mod de preparare

Pui apa la fiert cu sarea. Când începe să fiarbă pui mucenicii și zahărul și amesteci ușor. Îi lași să fiarbă 8 minute din momentul în care în care clocotesc din nou.

Oprești focul, adaugi aromele, nuca măcinată, coaja rasă de lămâie și scorțișoara. Amesteci și acoperi cu un capac. Desertul este gata! Simplu și delicios!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.