Home / Sarcina luna de luna / Psihologie / Sarcina, cea mai frumoasă perioadă din viaţa femeii

Sarcina, cea mai frumoasă perioadă din viaţa femeii

Pentru majoritatea mămicilor sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viaţă, o aşteptare plină de bucurie.  Şi asta, în ciuda unor neplăceri destul de supărătoare (greaţă şi oboseală în primele 3-4 luni, disconfort şi probleme de somn în ultimele luni). Aproape fără excepţie, în ultimele două trimestre dobândesc o stare de bine care transformă sarcina într-o experienţă foarte plăcută. Prin urmare, tot răul spre bine! În plus, în corpul tău au loc schimbări miraculoase.

Fără dureri menstruale

După naştere s-ar putea să ai o surpriză plăcută: îţi dispar durelile menstruale. Unele mămici nu mai au dureri chiar deloc, altele le au mult diminuate. Iată o veste cât se poate de bună!

O posibilă explicaţie a acestui lucru poate fi aceea că naşterea elimină din receptorii prostaglandinelor de la nivelul uterului. Prostaglandinele sunt hormoni care îndeplinesc, între altele, şi funcţia de a contracta uterul în timpul travaliului. Tot ele sunt de vină pentru durerile menstruale. Deci, mai puţini receptori, mai puţină durere!

O viaţa sexuală de invidiat

Schimbările hormonale din timpul sarcinii măresc libidoul. Viitoarea mămică se simte mai sexy, mai doritoare de a face dragoste, datorită nivelului ridicat de testosteron. În primul trimestru, din cauza greţurilor, vărsăturilor şi oboselii aceste lucruri nu sunt evidente. Însă după luna treia, odată cu dispariţia greţei matinale, te poţi bucura de dragoste. Mai sunt şi alte surprize plăcute pe care sarcina ţi le oferă: creşte calitatea orgasmului. Estrogenii şi progesteronul determină dilatarea vaselor de sânge pelviene, crescând astfel fluxul sanguin în această zonă. Oxitocina (un hormon cu rolul de a controla ejecţia laptelui, de a iniţia contracţiile uterine şi de a declanşa orgasmul atât la femeie, cât şi la bărbat) desăvârşeşte acest tablou. Cum tu ai din plin oxitocină în timpul sarcinii…bucură-te!

Dacă spre sfârşitul sarcinii, nu îţi mai arde de nimic, este cât se poate de normal.

Previne boli grave

Studii relativ recente demonstrează că sarcina protejează femeia împotriva cancerului de sân şi ovarian. Cu cât ai mai mulţi copii şi la o vârstă mai tânără (între 20 şi 29 de ani), cu atât mai pronunţată este tendinţa. Şi alăptatul la sân are rolul de a reduce riscul anumitor cancere.

Una din teorii susţine că frecvenţa cancerelor de sân şi de ovar este ridicată când există un nivel ridicat de estrogeni şi progesteron în timpul ovulaţiei. Cum însă în timpul sarcinii nu există ovulaţie, s-a creat astfel legătura între efectul protector al sarcinii contra acestor cancere.

Creşte acuitatea unor simţuri

Gustul devine mai puternic în timpul sarcinii, probabil în legătură cu percepţia mult mai fină a mirosurilor (din cauza nivelului mare de estrogeni). Şi – mult mai important – se pare că mirosul foarte fin din perioada sarcinii ajută mămicile să evite instinctiv substanţele periculoase (precum fumul de ţigară şi alimentele alterate) care le pot face rău atât lor, cât şi bebeluşului.

Multă încredere în sine

Sarcina creşte încrederea în sine. Viitoarele mămici au o înfăţişare radioasă. Cele cu o sarcină uşoară îşi continuă activitatea, sunt în plină formă. Iar cele care au suferit de infertilitate, simt acum o imensă uşurare: visul lor s-a îndeplinit, vor avea un copil. Iar după naştere, majoritatea femeilor au o nouă perspectivă asupra forţei lor fizice şi psihice, lucru care le dă încredere.

Obiceiuri sănătoase

Sarcina obligă la o viaţă sănătoasă. Aşa că multe mămici renunţă la fumat sau la mesele pe apucate! Alte obiceiuri la fel de nesănătoase dispar şi ele: consumul de alcool şi medicamentele luate „după ureche”, fără prescripţie medicală. Sarcina motivează pentru o dietă echilibrată, sănătoasă, bogată în principiile nutritive de care atât mama cât şi copilul au mare nevoie. Iar evitarea dulciurilor, a grăsimilor, a cafelei şi băuturilor cofeinizate nu pot face decât bine. Şi nu în ultimul rând, multe viitoare mămici trec la mişcare (exerciţii pentru gravide, înot etc.) şi plimbări în aer liber. După cum se vade, sarcina poate impune un stil de viaţă mult mai sănătos.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.