Home / Viata de familie / Relatie / Luna de aur, o tradiție chineză care răsfăță femeia după naștere

Luna de aur, o tradiție chineză care răsfăță femeia după naștere

În multe culturi, femeilor care tocmai au născut li se acordă îngrijiri speciale pentru a se recupera de la sarcină și naștere. Vă vorbesc astăzi despre luna de aur, o tradiție chineză străveche.

Încearcă să-ți imaginezi că, după naștere, devii centrul atenției. Ai pe cineva care să aibă grijă de tine și de copilul tău,  astfel încât să te poți odihni și recupera după naștere. Imaginează-ți că îți gătește cineva tot ce-ți dorești să mănânci, că are grijă de treburile casnice și te scutește de stres și îngrijorare. Vise, nu?

Luna de aur

În China, luna de aur este o tradiție în care femeia care tocmai a născut trebuie să se odihnească o lună. Indiferent de statutul lor social, majoritatea mămicilor chineze urmează această tradiție.

Grija pentru noua mamă, o investiție pentru viitor

În timpul sarcinii și al nașterii, corpul femeii este foarte solicitat. După naștere, organele trebuie să revină la locul și dinamismul de dinainte de sarcină și naștere. Pentru a reveni la normal, chinezii au elaborat, în urmă cu aproximativ 2000 de ani, o listă de recomandări bazate pe medicina tradițională chineză.

Conform medicinei tradiționale chineze, lipsa de odihnă, alimentația inadecvată, stresul și preocupările pot cauza probleme de sănătate pentru tot restul vieții. Primirea unei îngrijiri bune în acest timp ajută la prevenirea problemelor de sănătate. De asemenea, promovează alăptarea și legătura de atașament dintre bebeluș și mamă. Pentru familiile chineze, luna de aur este văzută ca o investiție pentru viitor.

Conform tradiției chineze, femeile care tocmai au născut trebuie să evite:

  • Efortul fizic și epuizarea
  • Stresul și tensiunea emoțională
  • Expunerea la frig și umiditate.

După naștere, mama sau soacra vor fi responsabile de prepararea mâncărurilor. Trebuie să fie alimente calde, fierte și neprocesate, bogate în fier, vitamine și proteine. Tânăra mamă trebuie să evite mâncarea  picantă, crudă sau rece, precum și alcoolul și ceaiul. În meniu, trebuie să-și găsească locul multe supe, ouăle și puiul de țară.

În perioada postnatală, noua mamă trebuie să evite, de asemenea, stresul și tensiunea emoțională. Tot ajutorul oferit în acest timp ajută și mintea, dar limitează și riscul de a face depresie postnatală.

Sfârșitul lunii de aur

Pentru a marca sfârșitul lunii de aur, pentru noua mamă este pregătită o baie rituală cu plante medicinale. Această baie simbolizează începutul vieții sale ca mamă.

În societatea noastră occidentală modernă, multe dintre aceste recomandări pot părea nerealiste sau chiar inadecvate. Dar, probabil, după ce citești aceste rânduri, o să te pregătești altfel pentru această perioadă sau chiar o să ajuți și o să sprijini o persoană dragă care tocmai a născut.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.