Indigestia de sarbatori la copii. Când pe masă se găsesc mai mereu sărmăluțe, cârnați, afumături, prăjituri cu creme, copilul tău este tentat să guste și el din toate. Și nu de puține ori se întâmplă ca indigestiile celor mici să ne strice vacanța de Crăciun. De aceea este important să știi cum să tratezi corect indigestiile alimentare la copii și ce meniu alimentar să urmezi.
De câte ori nu s-a întâmplat să ne lăsăm cuprinse de spiritul Sărbătorilor și să fim mai permisivi cu cei mici în ceea ce privește meniul zilnic și programul de somn. Și consecințele nu au întârziat să apară. După 2-3 zile în care copilul tău a mâncat cam tot ce a găsit pe masă, indigestia nu a întârziat să apară.
Ce este indigestia?
După cum spune și denumirea ei, această tulburare digestivă este provocată de o digerare deficitară a unor alimente. Indigestia este provocată de un exces cantitativ – copilul a mâncat repede o cantitatea prea mare de alimente la o masă; sau un exces calitativ – copilul a mâncat prea multe alimente foarte grase, dulciuri rafinate combinate cu băuturi carbogazoase.
Care sunt primele simptome
Indigestia apare atunci când copilul mănâncă mult prea mult și prea repede, iar sistemul său digestiv nu poate suportă acest flux de alimente și reacționează negativ. Ea mai poate apărea și dacă un copil este forțat să mănânce un aliment care nu-i place sau care nu este potrivit pentru vârsta lui, fiind prea indigest (mici, pastramă etc.) La început copilul tău îți va spune că îl doare un pic burtica și va fi un pic apatic. Pe măsură ce trece timpul, apare treptat durerea de stomac, urmată de balonare, senzația de greață și de vomă. Dacă indigestia nu este tratată prompt și corect, aceste simptome se agravează și urmează febra, migrenele și dificultățile de respirație.
Primele măsuri…
Înainte de a-i pregăti orice remediu sau a-i oferi un medicament, fă-i copilului tău un masaj pe abdomen. Masează-l ferm, fără să apeși foarte tare, în sensul acelor de ceasornic, în jurul buricului. Acest masaj va ajuta la eliminarea aerului din intestine și va elimina senzația de presiune și de preaplin din abdomen. După 10 minute de masaj, aplică o compresă cu gheață. Nu va fi o senzație a foarte plăcută, dar va calma senzația de durere. După aceste prime măsuri, îi poți oferi la alegere, unul din remediile naturale de mai jos.
Apă caldă cu lămâie accelerează digestia
Chiar dacă pare banală, apa caldă cu lămâie este un excelent remediu stimulator și detoxifiant. Sucul proaspăt de lămâie favorizează eliminarea deșeurilor și toxinelor din intestine. Grație compoziției sale asemănătoare cu cea a sucului gastric, acesta stimulează producția de bilă, un acid necesar pentru digestie, și accelerează digestia. Apa caldă detensionează intestinele, stimulează digerarea alimentelor și eliminarea lor din tractul digestiv.
Mușețelul, bun antivomitiv
Această plantă conține anumite substanțe active care ajută la digestie, diminuează senzația de greață și de vomă, precum și durerile de stomac și senzația de vomă. După ce copilul tău a băut o ceașcă de infuzie călduță și neîndulcită, efectul ei este aproape imediat. Un alt efect benefic este de a diminua spasmele digestive și de relaxa mușchii abdominali, ceea permite stimularea tranzitului intestinal.
Feniculul diminuează spasmele gastrice
Semințele de fenicul, aromate și pline de nutrienți, sunt un remediu pentru tulburările digestive și sunt incluse și în tratamentele pentru colicile sugarilor. Substanța activă, anetholul, este cel care-i conferă proprietăți extraordinare atunci când este vorba de indigestii. Infuzia preparată cu semințe de fenicul diminuează spasmele gastrice, balonarea și flatulența, stimulează tranzitul intestinal și blochează fermentarea alimentelor în tractul intestinal.
Menta tratează greața
Ceaiul de mentă contribuie la normalizarea funcției tranzitului intestinal, stimulează secreția și eliminarea bilei și are efect carminativ (favorizează eliminarea gazelor). Cu aroma ei proaspătă și răcoroasă, această plantă medicinală diminuează senzația de greață, dar în cazul unui tranzit dificil este bine să fie limitat consumul ei!
Dieta alimentară de urmat
Copilul tău s-a pus pe picioare, e din nou vesel și nu mai este bolnăvior? Chiar dacă simptomele indigestiei au trecut, sistemul lui digestiv este încă sensibil, așa că nu te grăbi să-i oferi din nou mâncăruri grele. Încearcă să-i oferi în următoarele două-trei zile un meniu ușor în care să incluzi: pâine prăjită, banane, ceaiuri din plantele mai sus menționate, friptură de pui sau de curcan la grătar sau la cuptor, legume fierte sau preparate pe aburi, supe calde și ușoare de legume sau de pui. Exclude complet tocăturile, mezelurile, cărnurile grase, sosurile, prăjelile, dulciurile rafinate și băuturile carbogazoase. O zi–două evită și cruditățile care pot provoca balonare, precum și iaurturile.
Pe lângă acest articol despre indigestia de sarbatori la copii mai poti citi si „Aventura” mâncării prin corpul tău.
Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!