Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / Gustul se dezvoltă încă din burtică!

Gustul se dezvoltă încă din burtică!

shutterstock_132280757

Nu, nu este o fantezie a unor pseudo savanţi, ci o concluzie cât se poate de serioasă a unor oameni de ştiinţă autentici. Gustul se învaţă încă din viaţa intrauterină. Încă un mister al acestei perioade este decodificat de medicina modernă, ajutându-ne să înţelegem ce se întâmplă în burtica viitoarei mame, săptămână de săptămână!

Când apar papilele gustative?

Un studiu citat de Agenţia France Press arată că gustul este unul din simţurile care încep să se dezvolte extrem de devreme, încă din săptămâna a 12-a de sarcină, când încep să se formeze papilele gustative pe limba fătului. Cu ajutorul acestora, el începe să guste lichidul amniotic, pe care apoi îl elimină pe nas. Cât despre lichidul amniotic, acesta se înnoieşte la fiecare 3 ore, schimbându-şi gustul în funcţie de alimentele consumate de mamă. Aşadar, bebe simte şi memorează gusturi diferite, pe care apoi le va recunoaşte odată venit pe lume.

Ce gusturi se învaţă în burtica mamei

Nou-născutul deosebeşte deja dulcele de acru sau de amar, preferându-l evident pe primul. Iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru cu toţi bebeluşii, fără excepţie, ţine de instinctul de autoconservare: în natură, acru sau amar înseamnă în cele mai multe cazuri toxic.

Cum evoluează gustul după naştere

După naştere, alăptatul prelungeşte educaţia papilelor gustative, deoarece laptele matern, spre deosebire de cel artificial, îşi modifică continuu gustul în funcţie de ceea ce mănâncă mama. Care, însă, nu trebuie să-şi supună micuţul la şocuri culinare, cel puţin în primele zile: dacă în timpul sarcinii nu a consumat gulii sau varză, de exemplu, e bine să amâne câteva săptămâni reintroducerea acestor alimente.

Trebuie reţinut că formarea gustului ia sfârşit în jurul vârstei de 3 ani – ceea ce nu ne împiedică să învăţăm”, să ne dezvoltăm acest simţ pe parcursul întregii vieţi.

 

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.