Home / Bebelus / Alimentatie / Gustarea este importantă?

Gustarea este importantă?

Există mame care consideră gustarea copilului doar o soluție pentru situații neașteptate, când nu ajungi la timp acasă, pentru masa propriu-zisă. Și totuși, gustarea este un punct important al programului alimentar zilnic, ea face posibil ca micuții să reziste până la cină, fără să ciugulească orice și oricât.

Încă de la debutul diversificării, alimentația bebelușului trebuie segmentată în patru mese: micul dejun, prânzul, gustarea și cina. Da, gustarea este o masă în sine, nu o opțiune, un moment-cheie al zilei! Copilul are stomacul mic, așa că trebuie să-și fragmenteze cantitatea de mâncare după capacitatea lui. Prin urmare, mănâncă puțin, des și la intervale de timp regulate. Este important de știut că organismul lui depune într-o singură zi eforturi considerabile ca să crească, să învețe o mulțime de lucruri, să se miște. Trei mese pe zi sunt insuficiente ca să-i acopere toate aceste nevoi, iar gustarea nu este altceva decât o doză de energie care să-i ajungă până seara.

„Nu mai mănâncă la masa următoare!

Aceasta este temerea multor mame. Și din cauza ei, renunță la gustare. Dar, ce obțin? În locul unei mese la o oră convenabilă, distanțată de cină, copilul va ciuguli dezorganizat, tot ce-i cade în mână, dar nu ceea ce îi trebuie cu adevărat: biscuiți, grisine, prăjituri și bomboane. Iar la cină, nu mai gustă nici o fărâmă de mâncare, pentru că se simte sătul. În plus, tot ce ciugulește întâmplător, are un aport caloric mare, dar o valoare nutritivă mică. Așa că soluția corectă este o gustare cu două ore înainte de cină. Pentru copilașii grăsuți este de evitat dubla gustare: o prăjiturică pe drumul de la grădiniță până acasă și una când a ajuns acasă. Dacă mergi cu copilul în parc, după grădiniță, este mai indicat să-i dai gustarea corectă și atât. Și, reține că micuții care au gustarea în program sunt mai supli și mai agili decât cei care sar peste ea, pentru că aportul caloric este mai bine repartizat pe parcursul zilei.

Cu mult calm…

Gustarea este un moment de relaxare. Pentru copiii mai mari, este chiar un interval de libertate, între grădiniță și activitățile de seară. Așa că 15 minute afectate acestui mic răsfăț sunt suficiente, de preferat, la masă, fără televizor sau tabletă. Altfel, copilul va fi atras de ceea ce se întâmplă pe ecran și va mânca fie prea mult, fie prea puțin. Creierul său este preocupat de cu totul altceva decât de mâncare și nu mai primește semnalul de sațietate. Dar gustarea este și o peroiadă de stat la taclale cu mami, ceea ce răspunde unei nevoi afective tot atât de importante ca și mâncarea. În privința programului, ora 16 este cea mai potrivită, ca să rămână suficint timp până la cină.

Ce este o gustare corectă?

O gustare ca la carte trebuie să conțină 4 elemente: un produs lactat, un fruct, un produs cerealier și o băutură (apă sau lapte de preferat). Dacă unul dintre aceste elemente lipsește, nu e o dramă, important este ca gustarea să fie variată ca gusturi și texturi. Celor foarte mici li se va da lapte să bea. Sau dacă primesc apă, atunci un iaurt va fi mai indicat ca produs lactat sau o brânzică proaspătă de vaci. Este important produsul lactat pentru conținutul de calciu. În privința fructelor, dacă este vorba de un bebe foarte mic, un compot poate fi varianta convenabilă. Dacă a trecut de 6-7 luni, fructele se dau crude (evident, cele permise vârstei). Cei mai mari, trebuie să mănânce un fruct crud, care aduce fibre pentru digestie, vitamine și minerale. Ele pot fi servite ca atare sau în smoothie de casă (pus în blender, cu iaurt sau cu lapte, fără zahăr, căci fructele au zahăr). Produsele cerealiere sunt și ele un must: pâine, biscuiți, cereale, prăjituri de casă foarte puțin îndulcite (plăcintă cu mere, dovleac, brânză dulce). Dacă este vorba de un bebeluș care nu poate mesteca toate acestea, i se pot da biscuți înmuiați în lapte sau un puding de cereale.

Atuurile produselor de casă

Gustarea poate fi alcătuită în întregime din produse de casă. Nu este complicat să faci o clătită, o brioșă, o budincă sau fursecuri sănătoase. Asta cere, desigur, puțin efort și timp, dar merită! Beneficiile sunt mari. Cei mici nu au nevoie de rețete complicate, ci de ingeniozitatea mamei în a combina ouă, lapte, făină, unt, puțin zahăr sau alt îndulcitor natural. Dacă copilul are un an, sistemul lui digestiv este mai matur și lista alimentelor permise crește. Atenție la produsele industriale, atrăgătoare desigur, care însă conțin mulți aditivi evidențiați sau nu pe etichetă.

Idei de gustare

La un an:

  • Brânzică dulce de vaci cu biscuit ras + compot de mere. Variante: o felie de pâine cu cremă de brânză proaspătă; ½ banană zdrobită cu furculița + un biscuit ras și bucățele de pară bine coaptă.
  • Un biberon de lapte (240 ml) + cereale.

La 2 ani:

  • Banană cu brânză de vaci. Variante: o brioșă + un pahar de lapte și o mandarină; un iaurt cu cereale + banană. Sufle de mere coapte + un pahar de lapte.

La 3 ani:

  • Un iaurt + 1 măr + 3-4 biscuiți. Variante: un milk-shake de fructe + 2 felii de chec; un pahar de lapte +  o clătită cu gem de casă + o mandarină sau un măr; o tartină cu brânză + un suc de portocale.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.