Home / Copil / Dr. Doina Mafteiu: „Tulburările de alimentație afectează integrarea în colectivitate a copilului!”

Dr. Doina Mafteiu: „Tulburările de alimentație afectează integrarea în colectivitate a copilului!”

Primele tulburări de alimentație, primele tulburări de limbaj, adaptarea la intrarea într-o nouă colectivitate sunt provocări cu care părinții se confruntă și rareori știu la ce medic specialist să meargă pentru a le rezolva. Dr. Doina Mafteiu, medic psiholog și logoped la clinica Medicover , ne-a povestit de ce apar aceste tulburări și cum pot fi ele rezolvate.

După ce începe diversificarea, la câteva luni, părinţii se confruntă cu primele refuzuri din partea bebeluşului. Care credeţi că sunt cele mai frecvente cauze ale refuzului mâncării?
Bebeluşii au numeroase motive pentru care pot refuza mâncarea: nu le place gustul, au o dispoziţie proastă, vor să facă altceva în acel moment, doresc să se joace şi mâncarea este o jucărie „bună”. Dacă sunt mai multe episoade de acest fel care împiedică copilul să se hrănească corespunzător, este indicat să fie consultat pediatrul. În cazul refuzului mâncării, este necesar ca părinţii să-şi păstreze calmul şi să încerce mai târziu servirea mesei. Oricum, alimentele se introduc pe rând şi se ţine cont de toleranţa copilului.

Cum ar trebui să procedeze părinţii atunci când copilul mic nu vrea să mănânce la prânz, de exemplu?
Dacă bebe nu doreşte să mănânce la una dintre mese, este ridicat de la masă, apoi părinții îi spun că va mânca la masa viitoare. Acest lucru nu este anunţat ca o pedeapsa, ci ca o consecinţă.

Fobia alimentară se moşteneşte?
Moştenirea genetică poate fi pusă în evidenţă prin teste genetice, iar fobia alimentară include un complex de comportamente legate de alimente şi de procesul de alimentaţie. Poate exista un model în familie pe care copilul îl urmează în ceea ce priveşte modul de hrănire sau poate lipsi o rutină a familiei în ceea ce priveşte servirea mesei.

Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii şi care duc la apariţia anorexiei infantile? 

De cele mai multe ori, atunci când constată că propriul copil nu mănâncă (aşa cum consideră părintele că ar trebui) încearcă insistent să-i dea copilului să mănânce mai mult, la masă: îi distrage atenţia cu tot felul de jucării, hrăneşte copilul frecvent sau la ore fixe, inclusiv noaptea, uneori în somn, încearcă să ofere mai multe tipuri de alimente la o masă, forţează copilul să mănânce. Toate acestea pot duce la anorexia infantilă, de aceea este important ca în timpul hrănirii să existe o stare de confort psihic atât al adultului, cât şi al copilului.

Când ar trebui ca părinţii să se alarmeze şi la ce medic specialist ar trebui să meargă?
În cazul în care sunt refuzuri frecvente ale meselor, iar copilul scade în greutate, este nevoie de consultul unui specialist pediatru sau neuropsihiatru infantil.

Tulburările de alimentaţie pot duce şi la apariţia problemelor de comportament la vârstă preşcolară şi şcolară?
Tulburările de alimentaţie pot afecta dezvoltarea copilului şi la vârste mai mari. Pot apărea probleme legate de stimă şi imaginea de sine care la rândul lor pot afecta integrarea în colectivitate sau pot duce la apariția problemelor emoţionale.

De ce copiii care intră într-o nouă colectivitate devin agresivi şi mofturoşi sau, din contră, foarte tăcuţi şi apatici?
Intrarea într-o nouă colectivitate activează mecanismele de adaptare ale copilului şi îl pun în situaţia de a descoperi altele noi. Dacă în viaţa de zi cu zi copilul este lăsat să exploreze situaţii noi, adaptarea lui poate fi mai uşoară. Reacţiile de agresivitate pot fi sursa unor temeri sau a unei dorinţe de control. Sunt copii care sunt obişnuiţi ca altcineva să aibă iniţiativa, ei asistând apatici.
Ce pot face părinţii pentru a-i ajuta pe aceşti copii să-şi schimbe comportamentul?
Aceşti copii au nevoie să fie încurajaţi să intre în contact cu alţi copii. Uneori este nevoie de un adult pentru a facilita aceste interacţiuni, după care acesta trebuie să se retragă discret. În cazul copiilor mofturoşi (când nu este diagnosticată o tulburare alimentară), copilul poate sări peste mesele de la grădiniţă şi poate mânca acasă. Este important ca părinţii să fie atenți la mesajele pe care le-au transmis copiilor în ceea ce priveşte intrarea în colectivitate, servirea mesei la grădiniţă şi noii colegi.
Când apar primele tulburări de limbaj la copii şi de ce?
Tulburările de limbaj pot fi diagnosticate în jurul vârstei de 3 ani şi jumătate-4 ani. Cauzele pot ţine de o afectare neuronală sau pot fi de mediu. Este important ca aceste tulburări să fie diagnosticate, iar tulburarea de limbaj să fie corectată la timp.

Care sunt primele semne care ar trebui să-i alarmeze pe părinţi?
Faptul că cel mic nu pronunţă corect cuvintele, sunt sunete pe care nu le poate pronunţa corect nici măcar în onomatopee, toate reprezintă siptomele unei tulburări de limbaj care trebuie diagnosticată de un logoped.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.