Home / Copil / Alimentatie / Tulburările de alimentație la copii mari. Cum le depistezi? Cum le gestionezi?

Tulburările de alimentație la copii mari. Cum le depistezi? Cum le gestionezi?

Copiii cresc, dar misiunea de părinte rămâne! Într-adevăr, refuzul mâncării poate fi cauza unei indispoziții trecătoare. Însă, dacă aceasta persistă și determină pierderea mare în greutate, e timpul să intervii. Descoperă semnele unei alimentații deficitare, precum și metodele potrivite prin care să-ți ajuți copilul în asemenea situație. de Valentina Merlici

Este clar că tulburările de alimentație afectează dezvoltarea armonioasă a preadolescentului ori adolescentului, aflat în plină creștere. Cauzele pot fi variate. Important, însă, este depistarea precoce a comportamentului alimentar inadecvat și oprirea cercului vicios întreținut de efectele lui negative asupra psihicului și greutății.

Sursa tulburărilor

Dacă fetele sunt dispuse să-și provoace vomă pentru a scăpa de excesul de mâncare, respectiv de kilogramele în plus, băieții au tendința să-și suprasolicite organismul în sala de sport. Într-o astfel de situație, copilul trebuie ajutat să conștientize importanța echilibrului dintre sport, prieteni, familie și studii. I se va explica, de asemenea, importanța alimentației pentru o bună performanță,  cât și importanța odihnei pentru recuperarea organismului.

Săritura peste mese, sportul favorit

E posibil ca un copil să refuze mâncarea din cauza unor neînțelegeri la școală sau în familie. Deci, poate fi ceva trecător. Însă, dacă acest comportament determină scăderea în greutate, îți pui un semn de întrebare. O stagnare în etapa de creștere a adolescentului, însoțită de pierderea în greutate, reprezintă un semn clar de un aport energetic insuficient pentru organismul lui. Este necesar să te apropii de copil și să-l convingi că rolul mâncării este de a hrăni, nu de a îngrășa. În plus, evită cuvântul „anorexie”. E un diagnostic medical și dramatizează periculos situația.

Se face că mănâncă

Pasiunea pentru gătit este extraordinară și trebuie încurajată. Dar, în cazul în care adolescentul doar îi servește pe ceilalți, iar el mănâncă puțin spre deloc și prezintă o scădere în greutate, este nevoie să discutați. Amintește-i importanța alimentației asupra stării generale a organismului și… nu uita să-i mulțumești pentru ajutorul din bucătărie.

Își petrece timpul la toaletă

În general, poate fi un semn că i s-a facut rău și vrea să vomite după sau chiar în timpul masei. De reținut și faptul că voma repetată e dăunătoare pentru smalțul dinților, deoarece acidul gastric afectează deglutiția.

Mănâncă pe ascuns

Dacă copilul este supraponderal, contează mult părerea lui față de problema kilogramelor în plus. Asigură-l că există soluții eficiente de rezolvare, iar tu îi ești aproape. Cu ajutorul unui medicul nutriționist se poate restabili ușor echilibrul statuto-ponderal. Dacă copilul începe să mănânce pe ascuns, înseamnă că există o suferință emoțională care trebuie investigată.

Ronțăielile sunt nelipsite

Nevoile energetice ale unui adolescent sunt foarte importante. O jumătate de baghetă pe zi și o porție bună de amidonoase la amiază și seara, asigură aportul optim pentru această vârstă. Dacă copilul mâncă în plus, iar greutatea lui crește, încearcă să vorbești cu el, fără să-l învinuiești, despre motivele apetitului său mărit și a cantității prea mari de alimente pe care le mănâncă.

Erori de evitat

Fiind vorba de propriul tău copil, e posibil să faci greșeli fără să-ți dai seama. Evită pe cât posibil: să evidențiezi comportamentul anormal; să te scuzi pentru comportamentul copilului tău; să culpabilizezi; să pui diagnostic.

Cum poți ajuta?

Psihoanaliștii recomandă rezolvarea problemei în sânul familiei, folosind cuvinte potrivite, precum: ”Ce nu merge?”, ”Cu ce te pot ajuta?”, ”Greutatea ta mă îngrijorează, sunt aici dacă ai nevoie de mine sau dacă preferi să consulți un nutriționist.”

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.