Home / Copil / Despre ticuri la copii

Despre ticuri la copii

Băiatul meu își roade unghiile, în timp ce prietenul lui își trosnește degetele. Unii copii au un tic nervos sau chiar mai multe. Unii oameni își rod unghiile de la o vârstă foarte fragedă și continuă să o facă până în adolescență; pentru alții, acest tic dispare spontan după scurt timp. Cum apar aceste ticuri și ce ar trebui să faci pentru a-ți ajuta copilul să scape de ele, în rândurile de mai jos?

Ce sunt ticurile?

Ticurile sunt mișcări semicontrolate, compulsive. Pot apărea în multe forme, cum ar fi să-și roadă unghiile, să se joace cu fața, să scoată sunete, să-și muște interiorul obrajilor, să se joace cu părul sau să-și trosnească degetele.

Ticurile sunt de obicei cauzate de prea multă presiune sau frustrare, astfel încât, făcând un tic să dispară fără a găsi cauza, acesta poate reveni sub o altă formă. În ciuda etichetei de „ticuri nervoase”, persoanele care au ticuri nu sunt neapărat mai nervoase decât altele. Aceste ticuri afectează circa 24% din populația de vârstă școlară și apar mai ales la copiii peste 7 ani.

În cazuri rare, anumite ticuri pot fi un simptom al unei boli neurologice, cum ar fi sindromul Tourette.

Care sunt cauzele ticurilor

Există multe cauze care pot declanșa ticurile la un copil: stresul, oboseala, nervozitatea sau plictiseala sunt unele dintre ele.

Acestea pot fi cauzate și de anumite evenimente din viața lor,  cum ar fi nașterea unui frate sau soră, moartea sau separarea, dar pot fi cauzate și de nevoia de a se deplasa sau de a se exterioriza. Un copil foarte activ care trebuie să stea liniștit sau să fie calm pentru a da un exemplu fraților, de exemplu, ar putea dezvolta ticuri.

În sfârșit, un copil care simte o presiune mare pentru că trebuie să efectueze o activitate artistică sau un sport ar putea să-l dezvolte.

Ticurile ne enervează!

Când observi că copilul tău își roade în mod constant unghiile sau că își trosnește degetele în timp ce se uită la un film la cinema, s-ar putea să fii tentat să-i spui să se oprească, dar specialiștii ne sfătuiesc să nu facem acest lucru.

Într-adevăr, a vorbi despre acest tic enervant în public sau a-i cere copilului să nu mai facă ceva care pe el îl relaxează, îl poate face să fie și mai nervos, deoarece el are deja o problemă cu gestionarea presiunii. Prin urmare, este de preferat să eviți să-i faci observații sau să-l critici.

Ce să faci atunci?

Deoarece factorii externi sunt cei care provoacă ticuri la copii, nu este necesar să utilizezi disciplina sau alte strategii pentru a-l convinge să se oprească. Chiar și soluțiile care funcționează la adulți ar putea să nu funcționeze la copii. De exemplu, dacă îi dai cu o soluție amară pe degete crezând că astfel el nu-și mai roade unghiile, poți avea surpriza să se obișnuiască cu gustul și să nu renunțe la tic. Atâta timp cât cauza nu este găsită, copilul va continua să-și roadă unghiile.

Unii medici sugerează ignorarea totală a ticurilor și așteptarea ca acestea să dispară singure în timpul adolescenței. Dacă totuși vrei să intervii, încearcă să o faci delicat.

Vorbește subtil cu copilul tău și încearcă să afli ce s-ar fi putut schimba în viața lui, dacă nu este ceva precum intrarea la grădiniță sau mutarea în altă locuință etc.

De asemenea, zilnic, poți seta o oră la care cel mic să-ți povestească în detaliu despre ce a făcut în ziua respectivă. Cea mai indicată oră este seara, eventual după cină sau înainte de culcare. Încearcă, de asemenea, să-l lauzi mai mult când reușește să facă ceva și învață-l să se relaxeze dacă îl vezi că este tensionat.

Dacă aceste strategii nu reușesc să-l facă să renunțe la ticuri, cel puțin ele te ajută să comunici mai bine cu prichindelul tău și să-l înțelegi mai bine.

Când să-ți faci griji

În general, ticurile dispar destul de natural, de îndată ce cauza lor dispare sau copilul învață să gestioneze mai bine presiunea. Dacă ticurile cresc sau provoacă alte tulburări (dentare, cutanate etc.), dacă sunt însoțite de un deficit de atenție sau dacă îi afectează stima de sine, nu ezita să discuți cu un medic pediatru sau psiholog. El poate discuta cu copilul tău sau îți poate oferi câteva sfaturi.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.