Home / Bebelus / De ce cantitate de lipide are nevoie bebe?

De ce cantitate de lipide are nevoie bebe?

ov

Lipidele sunt de fapt grăsimile, un ingredient cu o proastă reputație, care este alungat frecvent din farfuriile noastre. Însă, pentru un copil în creștere, acestea sunt micronutrienți esențiali pentru o dezvoltare armonioasă. Însă e important să alegem sursele cele mai bune și doza corectă!

Lipidele, esențiale pentru dezvoltarea creierului

Ai auzit, citit, văzut de nenumărate ori recomandarea doctorilor de a mai mânca prea gras, deoarece dăunează grav sănătății. Dacă pentru organismul adult această recomandare este benefică, pentru un copil aplicare ei poate cauza numeroase probleme de sănătate. Mulți părinți, din exces de zel aleg pentru cei mici alimente cât mai bogate în grăsimi fără să știe că pentru copiii mai mici de 3 ani peste 50% din alimentația zilnică trebuie să fie surse de grăsimi. De exemplu, unui copil de 3 ani, ale cărei nevoi energetice sunt de 1000 de kcal pe zi,  îi trebuie 45 g de lipide. Dacă laptele formulă sau matern îi furnizează doar 24 g de lipide, acestea trebuie completate cu o linguriță de unt sau de ulei de măsline.

Diversificarea și sursele suplimentare de lipide

Atâta timp cât bebe consumă lapte matern sau formulă, nevoile lui de lipide sunt acoperite. După ce intră în etapa diversificării, trebuie să adaugi în alimentația lui surse suplimentare de grăsimi: ulei de măsline, unt, pește, carne.

Care sunt sursele bune

Ideal este să introduci ambele surse de grăsimi în alimentația lui bebe. Pediatrii susțin că în primul an de viață sunt importante atât sursele de grăsimi de origine animală, cât și cele de origine vegetală. Cel mai important atuu al lor îl reprezintă acizii grași esențiali: omega 3 din pește, uleiul de rapiță sau de in, dar și omega 6 din uleiul de floarea soarelui . În ceea ce privește lactatele nu facem rabat la conținutul de grăsimi. Trebuie să alegi pe cele care au cantitatea normală de lipide, nu pe cele dietetice sau light. Ferește-te de grăsimile saturate existente în dulciurile rafinate și în produsele semipreparate. Acestea îngreunează activitatea ficatului, a sistemului cardiovascular și nu au niciun aport nutritiv.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.