Home / Bebelus / Cum schimbi scutecul, pas cu pas

Cum schimbi scutecul, pas cu pas

masaj (2) Un bebeluş spălat corect și schimbat la timp are toate motivele să fie fericit. Iată, pas cu pas, cum îi oferi starea de confort schimbându-i scutecele. Reține că, înainte de schimbarea scutecului, îți pregătești pe masa de înfășat tot ce ai nevoie: un prosopel, scutec curat, mănuşă de spălat, săpun, vas cu apă călduţă, cremă de protecţie, șervețele umede, șervețele uscate, cremă protectoare sau uleiul special, prosop.

Pasul 1. Scoaterea scutecului murdar

Începi cu benzile adezive, pe care le desfaci. Întorci partea de deasupra sub fundulețul copilului, ca să nu se murdărească și mai mult cu conținutul scutecului.

Pasul 2. Toaleta bebeluşului

Treci la toaleta bebelușului. Îl ștergi cu şerveţele umede sau chiar îl speli, după care îl ștergi cu un prosop moale și îl ungi cu crema pe care ți-a recomandat-o medicul pediatru. Sau cu uleiurile speciale pentru pielea bebelușilor, cum ar fi cel de migdale. Funduleţul bebelușului se curăţă de la partea cea mai curată spre cea mai murdară. Începi de la nivelul superior al coapselor şi cobori spre organele genitale, apoi cureţi funduleţul. Dacă ai fetiţă, ai grijă s-o ştergi din față spre fese, pentru a nu „plimba“ germenii. Pentru a fi sigură că ai lucrat curat, poţi folosi un şervet de bumbac, mai fin decât o mănuşă, care trece mai uşor printre cutele ei cele mai fine.

Pasul 3. Aşezarea scutecului nou

Pui scutecul nou desfăcut și ai grijă să așezi bebelușul cât mai corect pe scutec. Apoi, ridici partea din față, trecând-o printre picioarele bebelușului. Dezlipești capetele benzilor adezive prinse pe partea din spate a scutecului și le treci pe partea din față. Le potrivești după talia bebelușului și le lipești. Ai grijă ca marginile scutecului să se îmbine perfect, să fie la acelaşi nivel. Abia apoi lipeşte benzile adezive, dar fără să strângi prea mult.

 Măsuri de precauţie

Strecoară sub poponeaţa copilului un şervet sau un prosop, pentru a evita micile accidente din timpul toaletei. De multe ori, bebeluşul face din nou pipi. Băieţii se pot stropi pe corp și pe față. De aceea, pune-i un prosopel pe burtică, pentru a preîntâmpina micile incidente.

 De ce ai nevoie

Apă, săpun pentru copii şi o mănuşă de baie. Mănuşa trebuie să fie curată la fiecare schimbat de scutec. Se clăteşte şi iar se săpuneşte pentru fiecare mică zonă de piele murdară. Apoi ştergi pielea copilului cu un prosop moale, mai ales în pliuri şi cute. Nu freca, să nu-i iriți pielea.

 Protecţie suplimentară

Unii copii sunt extrem de sensibili şi se irită repede. Dacă e şi cazul bebeluşului tău, lasă-l dezbrăcat câteva minute, după ce i-ai scos scutecul murdar și l-ai curățat. Urina este acidă şi îi irită fesele, iar scutecul nu permite pielii să respire.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.