Home / Bebelus / Alimentatie / Cum introduci fructele în diversificare

Cum introduci fructele în diversificare

Se apropie vara și ne dorim să le oferim sugarilor cât mai multe din legumele și fructele de sezon pentru a le face plinul de vitamine. Iată ce trebuie să știi despre acest capitol din alimentația sugarului tău:

6 luni – primele fructe

La două săptămâni după cei ai început diversificarea și ai introdus primele legume, poți introduce și primul fruct. Medicii recomandă mărul, deoarece este bine tolerat și digerat de bebeluși.  Pediatri recomandă să alegi o variantă dulce, cu pulpa mai moale, cum este Golden sau Bot de iepure și să-l pregătești fiert sau copt. E bine să introduci următoarele fructe, adică para și banana, la o distanță de 3 zile pentru a vedea dacă exită vreun risc de intoleranță alimentară. Cantitatea recomandată de fructe la această vârstă este de 1 lingură de compot de fructe mixat și se crește treptat până la 4 linguri în următoarele 2 săptămâni. În primele 2-3 sptămâni de diversificare este bine să le oferim bebelușilor piureuri preparate dintr-un singur fructe pentru a le testa toleranța digestivă și pentru a-l obișnui pec el mic cu aceste gusturi!

8 luni – noi fructe, noi texturi

E bine ca în lunile 8-9 să nu faci combinații de mai mult de 2 fructe și să le prepari în compot, apoi să le pasezi foarte bine.  După ora 9 poți să-i dai puiului tău fructe fierte strivite puțin cu furculița.  Deoarece fructele crude coțin mai multe fibre, mai puține zaharuri și sunt mai greu de digerat, e bine să alegi fructe cât mai coapte și mai zemoase. Bineînțeles că sunt de preferat fructele autohtone, deoarece nu sunt stropite cu tot felul de conservanți.  La această vârstă crești cantitatea de piure de la 3 linguri la 5-6 linguri, adică la 80-100 g de piure. E bine ca masa de fructe să fie una separată  de cea de lapte sau de masa cu carne si legume. I le poți oferi la gustarea de la ora 10.00 de exemplu sau la 2 ore de la masa de prânz.

După 12 luni – e timpul fructelor crude

Când bebe împlinește un an, e timpul să-i oferi  fructe crude, tăiate bucățele. Poți să-i pregătești o gustare cu mai multe fructe crude, tăiate cubulețe și amestecate sau poți să-i faci sucuri pline de vitamine. Dacă nu ai în familie un teren alergic, adaugă-i în meniu și căpșune, kiwi sau cireșe, dar fii atentă la toleranța lui digestivă. Până la 2-3 ani, fructele oleaginoase sunt interzise, atât din cauza potențialului lor alergen, cât și din cauza riscului de sufocare. Cantitatea ideală este de 100 g de fructe, de două ori pe zi, preferabil cu 2 ore înainte sau după masă.

Tabelul fructelor de vară

Banană – 6 luni

Măr văratic – 6 luni

Pară văratică – 6 luni

Caisă – 8 luni

Piersică – 12 luni

Cireșe –  12 luni

Căpșune- 12 luni

Rubarbă – 12 luni

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.