Home / Copil / Alimentatie / 5 dileme și 5 soluții în diversificare

5 dileme și 5 soluții în diversificare

Noile gusturi și texturi sunt un pas foarte mare în viața unui bebeluș care nu a cunoscut până la șase luni decât gustul laptelui. În ultimii ani, specialiștii au schimbat regulile diversificării pentru ca această etapă să aducă cât mai multe beneficii pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a bebelușilor.

Primele lingurițe cu piure sau cu supă, primele texturi, primele arome necunoscute pentru papilele gustative ale bebelușului tău,  ce aventură pentru el! Și acesta nu este decât începutul! Fiecare mamă trăiește diferit această etapă. Unele trec ușor peste primele refuzuri și strâmbături care tulbură echilibrul nutrițional fragil al acestei etape, iar altele se panichează și-și imaginează că nu vor reuși niciodată. Ultimele recomandări ale specialiștilor îți vor simplifica viața. Cu câteva principii solide, puțină răbdare și multă grijă. Și chiar la început se va mai întâmpla să greșești, stai liniștită: un iaurt în plus sau o bucățică de carne mai mult nu vor provoca obezitate. Chiar medicii o spun. Dar acum să trecem în revistă dilemele și soluțiile specialiștilor în diversificare.

Înainte sau după 6 luni?

Până în anii ’80, medicii recomandau începerea diversificării foarte devreme, de la 2-3 luni, iar explicația era foarte simplă. Debutul timpuriu favoriza luarea în greutate și-i făcea mai rezistenți în fața infecțiilor. De-a lungul anilor, pe măsură ce procentul obezității la copiii a crescut alarmant, medicii pediatri au ”împins” debutul diversificării către 6 luni, stadiu de vârstă în care sistemul digestiv al bebelușului devine destul de matur să digere și alte alimente în afară de lapte.  În această perioadă se introduc numai alimente de origine vegetală, nu lactate și nu carne.

Morcovul sau mărul?
Doar oul și găina au mai provocat discuții la fel de aprinse, susținute și îndelungate. În fața unui măr și a unui morcov, fiecare mamă va hotărî diferit și cu argumente bine puse la punct.  Însă, este important de știut că nu este greșit să începi nici cu unul, nici cu celălalt. Totul depinde de cum percepe copilul tău gustul acestui prim aliment și de greutatea pe care o are. În cazul unui copil pofticios și mâncăcios e bine să începem cu legumele, iar în cazul unui mofturos, putem începe cu fructele. O notă aparte o fac cerealele. Medicii pediatri recomandă introducerea lor ca prim aliment al diversificării în cazul copiilor subponderali.

Crud sau fiert?

Când îi pregătești meniul puiului tău în primul an de viață, ai grijă să-i oferi alimente spălate, curățate, fierte pe aburi sau în apă. Peștele, carnea și ouăle trebuie bine fierte înainte de a i le oferi pentru a evita orice risc de infecție bacteriologică. În primele luni mixăm foarte fin orice alimente pentru a facilita digestia și pentru ca bebe să se adapteze mai ușor noului meniu.

Cât de mult e prea mult?

În prima lună de diversificare, ai vrea ca bebe să se bucure de mulțimea de arome, gusturi și texturi cât mai mult și cât mai repede. În această perioadă, mult și divers nu ar trebui să fie cuvintele de ordine, ci puțin și rar. Lasă-l să descopere mai întâi textura primului piure dat cu lingurița. După ce în primele 3-4 zile se va obișnui cu lingurița, cu gustul piureului de morcov sau de măr, poți trece la următoarea legumă. Oferă-i maxim 4 legume în prima lună a diversificării, nu te grăbi să-i dai tot felul de combinații și să-i schimbi complet meniul.

Când introduci alimentele alergene?

La un moment dat, anumite studii demonstrau că întârzierea introducerii alimentelor cu potențial alergen (ouă, pește, făină, fructe exotice, țelină, arahide) în alimentația copiilor mici reduc frecvența alergiilor la vârste fragede.  Cercetările ulterioare au demonstrat că, de fapt, introducerea tardivă ar crește riscul de alergii, în special în cazul copiilor cu un teren favorabil. Specialiștii recomandă totuși că nu există niciun motiv să exagerăm cu introducerea tuturor acestor alimente în alimentația celor mici.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.