Home / Copil / Alimentatie / Dr. Rodica Nanu: “Sarea și zahărul nu sunt alimente necesare copilului! Nici adultului!”

Dr. Rodica Nanu: “Sarea și zahărul nu sunt alimente necesare copilului! Nici adultului!”

 

Multe mămici ne-au asaltat cu nenumărate întrebări legate de  diversificarea alimentației și nu numai, despre spinoasa problemă a zahărului, despre sare, despre vaccinuri și despre regimul vegan în cazul copiilor. Dr. Rodica Nanu, renumitul medic pediatru ce a avut grijă de generații de părinți și de copiii, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu și să clarifice dilemele cu care se confruntă mămicile moderne.

Sunt foarte multe dispute legate de vârsta la care se începe diversificarea? Dv. la ce vârstă o recomandați?

Diversificarea, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se face de la 6 luni, fie că bebeluș este alăptat la sân, fie că i se dă lapte formulă. Se acceptă începerea ei de la 17 săptămâni doar în cazuri excepționale cu o cantitate foarte mică de alimente, de care bebelușul chiar are nevoie.

Cu ce alimente credeți că ar trebui să debuteze această etapă? Cu fructe, cu legume sau cu cereale?

În funcție de fiecare copil. Dacă este mai slăbuț, e de preferat ca această etapă să înceapă cu cereale. Însă marea majoritate a copiilor sunt normoponderali, unii chiar grăsuți. În aceste cazuri e bine ca mamele să introducă mai întâi legumele.  Ar trebui să înceapă mai întâi cu supa strecurată, apoi supă pasată. Este important ca mama să aștepte 4 zile înainte să introducă un nou ingredient, pentru a-i da timp bebelușului să se obișnuiască cu el! Recomand ca mamele să aleagă fructe și legume de sezon și autohtone.

Cum ar trebui utilizat uleiul în meniul bebelușului? Adăugat la începutul preparării sau la final?

Dacă vorbim de ulei de măsline extravirgin, trebuie adăugat la sfârșitul preparării, 1 linguriță la un castronel de 150 g de piure sau supă.  În cazul în care bebe suferă de constipație, uleiul de măsline trebuie turnat peste piure(nu amestecat), iar în fiecare linguriță care i se dă bebelușului să fie o ”boabă” de ulei.  Cât despre celelalte tipuri de uleiuri, de floarea sorelui, de porumb etc, acestea nu se degradează la temperaturi înalte, de aceea pot fi adăugate în timpul fierberii.

Există multe mămici care le oferă copiilor  preparate pregătite din făinuri fără gluten, din quinoa, amarant, hrișcă, orez. Este bine să excludem produsele cu gluten din alimentația unui copil mic?

Până la vârsta de 7 luni, cu siguranță. Restul e o aberație! În prima perioadă a diversificării, mămicile le pot da bebelușilor cereale speciale pentru ei din orez, porumb, tapioca. După vârsta de 7 luni se introduce mai întâi orezul, apoi cereale cu gluten, în preparate adecvate vârstei.

Există multe dispute privind sarea și zahărul. Pot fi ele introduse în alimentația copilului mic?

Nu!? Sodiul există și în laptele mamei, și în cel formulă, precum și în legume și fructe, așa că nu are niciun sens să mai adaugăm sare. Sarea, adăugată în mâncare, găsește un rinichi imatur, se depune în organism și poate provoca mai târziu hipertensiune, boli cardiovasculare, obezitate…Zahărul este de asemenea un aliment care nu este necesar copilului. Sunt suficiente zaharuri în laptele mamei, în cel formulă, în fructe și chiar și în legume.

Le puteți recomanda mămicilor câțiva înlocuitori mai sănătoși ai zahărului?

Nu recomand nimic altceva! Poți oferi copilului un măr, o pară, un morcov. E suficient!

Mamele pot folosi mierea, siropul de agave sau de arțar în loc de zahăr?

Bineînțeles! Dar cu măsură și fără să-l obișnuiască pe cel mic cu gustul de dulce! Eu sunt de acord și cu ciocolata, chiar și zilnic, cu condiția să aibă 75 – 85% cacao.

Unii oferă copiilor diverse produse apicole, ca păstura, polenul, mierea ca stimulatoare ale imunității. Credeți că aceste produse au acest efect?

Nu văd ce rău ar face! Însă e bine să nu dăm miere și alte produse apicole copiilor mai mici de un an din cauza pericolului îmbolnăvirii de botulism. Pentru copiii mai mari, mierea este un aliment foarte indicat în numeroase afecțiuni ca răceli, bronșite, constipație.

Ce alimente nu ar trebui  să existe în meniul unui copil?

Fast-food-ul, alimentele foarte dulci, sucurile din comerț ce conțin două substanțe extrem de periculoase: benzoatul de sodiu și glutamatul monosodic.

În primii patru ani de viață copiii trebuie să facă câteva vaccinuri, însă unii părinți aleg să nu le facă. Care sunt urmările acestei alegeri?

Problema lor! Nu-și dau seama că le poate muri copilul de la un simplu pojar. Vaccinările trecute în schemă sunt foarte bine alese. La noi în țară nu mai există poliomielită, dar în lume există. Turismul este foarte dezvoltat și un copil mic se poate îmbolnăvi foarte ușor! De ce să riști? Există complicații după anumite vaccinuri, dar ele nu se compară cu riscurile pe care și le asumă părinții dacă nu le fac .

Unele mămici  aleg să le ofere copiilor lor un meniu exclusiv vegan? Considerați că este sănătos acest tip de regim, pentru un copil în creștere?

Nu! Un astfel de regim exclusiv vegetal și nepreparat termic nu este indicat unui copil în creștere.  Ovo –lacto-vegetarian, da! Facem parte dintr-o populație care mâncăm și carne, și lactate, și legume… Suntem programați genetic să mâncăm variat, iar o dietă vegetală poate duce la carențe foarte grave.

Care credeți că sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții în ziua de azi?

Le caută în coarne exagerat de mult celor mici! Nu-i responsabilizează! Le oferă totul de-a gata! Nu-i scot în aer liber să facă mișcare! În ultimul timp am văzut multe afecțiuni provocate de statul ore în șir în fața calculatorului: deformări ale coloanei, tulburări de comportament etc. Un copil nu ar trebui să știe că există micul ecran până la vârsta de 2 ani, iar după aceea,  se poate uita 2 ore pe săptămână, nu pe zi!

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.