Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / Cuișoarele în bucătărie

Cuișoarele în bucătărie

Cuişoarele fac parte din categoria celor mai cunoscute şi mai utilizate mirodenii de pe glob. Acestea sunt recoltate dintr-un arbore exotic, originar din insulele Molucce şi din sudul Filipinelor.  Este un arbore veşnic verde, cu înălţimea de 10-20 de metri, are frunze ovale, groase şi lucioase. Florile sunt alb-rozalii, sub formă de clopoţei, colorate în roşu cu alb şi grupate în buchețele. Se recoltează bobocii florali, de la arbori în vârstă de peste 6 ani. Aceştia se adună manual, de două ori pe an (vara şi iarna). După uscarea lentă la soare, capătă un aspect cuneiform şi au miros plăcut, picant, puternic aromat şi gust înţepător, arzător şi aromatic.

  • Cuișoarele sunt bune pentru condimentarea unor preparate din carne, sosuri picante, conserve, murături, prăjituri, budinci cu mere, produse de patiserie şi de panificaţie.
  • De asemenea, se folosesc pentru a da savoare peştelui fiert, chiar și la prepararea jambonului la cuptor.
  • Fiindcă aroma cuișoarelor este foarte intensă, trebuie să știi ce cantitate de cuişoare vrei să folosești, fiindcă altfel te poți trezi cu probleme: aroma cuişoarelor va fi mai puternică decât a restului ingredientelor.
  • Nu mulți știu că le pot folosi la supe şi la ciorbe, însă doar dacă înfigi cuişoarele într-o ceapă mare care se fierbe în supă sau în ciorbă şi la final se scoate.
  • Poți prepara o specialitate cu arome indiene dacă adaugi pudra de cuişoare la o mâncărică din ceapă, usturoi şi tofu.
  • Şi gustul compoturilor poate fi îmbunătăţit dacă pui pudra de cuişoare în momentul preparării.
  • S-a constatat faptul că un singur cuişor pus într-o fiertură de carne îi va prelungi durata de păstrare cu peste 24 de ore. Frecvent, se utilizează la aromatizarea unor băuturi alcoolice (vin fiert, bitter, vermut) şi în băuturi nealcoolice (sucuri naturale).

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.