Home / Copil / Alimentatie / Cum ajuți un copil supraponderal

Cum ajuți un copil supraponderal

Copilul supraponderal este tratat diferit în societate, acesta fiind ținta tachinărilor altor copii și marginalizat, oarecum, de aceștia. Tu, ca părinte, trebuie să știi cum îl poți ajuta să facă față acestor situații și să nu fie un obstacol în calea socializării și dezvoltării sale.

Învață-l cum să reacționeze la tachinări

Sunt mulți copii care râd de greutatea copilului tău în curtea școlii, la locul de joacă etc.? Învață-l că nu trebuie să-i bage în seamă și că cea mai bună reacție este să-i privească în ochi pe cei care râd de el, să se întoarcă și să plece.

Învață-l toleranța

Pentru a-ți învăța copilul supraponderal cum să facă față mai bine, reamintește-i că fiecare are defectele lui, că lumea este făcută din oameni diferiți: unii sunt mai înalți sau mai scunzi, unii albi, alții mai bruneți, unii mai grași, alții mai slabi. Așa îl ajuți să-i crească încrederea de sine și să nu mai ia în seamă criticile.

Propune-i o activitate sportivă

Sportul poate ajuta la construirea încrederii în sine și, de ce nu, la a da câteva kg jos. Așa că nu ezita să-i sugerezi să se înscrie la un sport care îi place. Important este ca el să aleagă.

Fă-l să adopte obiceiuri alimentare bune

O dietă adaptată îl va ajuta să-și gestioneze mai bine excesul de greutate. Cu toate acestea, evită privarea drastică de anumite alimente și adoptă în timp obiceiuri bune, oferindu-i mese hrănitoare. Mic-dejunuri complete cu pâine prăjită, fructe, o bucată de brânză sau ou fiert, prânzuri și cine alcătuite din legume, zaharuri lente (paste integrale, orez, linte…), însoțite de pește, carne de pasăre etc., un fruct și/sau un iaurt. Când vine vorba de băuturi, numai apă.

Nu-l face să se simtă vinovat

Este important să nu-l faci să se simtă vinovat de greutatea sa. Nu-l certa imediat ce-l vezi că mănâncă o bomboană, spunându-i că s-a îngrășat, că trebuie să țină dietă etc. Aceste cuvinte adresate de mai multe ori poate lăsa urme adânci în sufletul lui. Intrarea într-un cerc de vinovăție poate duce și la o relație conflictuală cu alimentația, total contraproductivă în gestionarea greutății și a stării de bine. 

Dacă nu reușești, trebuie să apelezi la un specialist.

Un alt articol la fel de interesant este și Somn de calitate pentru a preveni obezitatea.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.