Home / Copil / Copilul meu are oreion?

Copilul meu are oreion?

sinuzita

Dacă micuţul tău are febră mare şi două umflături sub urechi, poate fi vorba de oreion, o boală a copilăriei care nu trebuie ignorată. Oreionul sau parotidita epidemică este contagios şi este produs de virusul urlian. Se transmite destul de uşor prin picături de salivă, aer şi prin obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale unei persoane bolnave. Caracteristica bolii este inflamaţia vizibilă a glandelor parotide (glande salivare, situate între mandibulă şi zona din faţa urechilor).

Când apare

Oreionul apare în general la copiii cu vârste între 5 şi 15 ani, contractat din colectivitate. Foarte rar apare sub vârsta de 1 an şi poate să nu aibă manifestări clinice (aşa-numitele infecţii inaparente). Anotimpurile oreionului sunt iarna şi primăvara, iar perioada de incubaţie (timpul scurs de la contactul cu virusul până la primele simptome) este de 14-18 zile.

Fazele bolii

·         Debutul. Este brusc cu dureri musculare, febră, dureri de cap şi tensiune dureroasă în zona galdelor parotide. Faţa copilului ia un aspect de pară, din cauza umflăturilor, iar micuţul se plânge şi de dureri la masticaţie.  Nu este oreion dacă umflătura din zona parotidelor are pielea înroşită şi caldă, foarte dureroasă, tare. Aici vorbim despre parotidită bacteriană. Mărirea parotidelor poate avea şi alte cauze: litiază (calculi care închide canalul prin care saliva se scurge în gură), reacţii adverse la medicamente etc. Copilul este contagios 6 zile înainte de apariţia simptomelor şi apoi încă 9–10 zile.

Ce poţi face

Copilul bolnav trebuie izolat la domiciliu timp de 14 zile. Repausul la pat este recomandat 10-14 zile, chiar şi în formele uşoare, iar alimentaţia în primele zile de boală trebuie să fie lichidă, din cauza durerilor la masticaţie şi înghiţit. Sunt interzise alimentele grase şi dulciurile. Igiena gurii este foarte importantă: pe lângă periajul dinţilor este bine să-i dai copilului să-şi clătească gura cu apă de gură sau ceai de muşeţel. Pentru combaterea febrei şi a durerii, medicul îi prescrie antitermice şi alte medicamente. Febra care creşte brusc, apariţia greţurilor, vărsăturilor, durerilor abdominale, sunt semne că trebuie să mergi urgent cu micuţul al spital.

Complicaţiile oreionului

După primele 5 zile de la decalnşare, boala se poate manifesta cu complicaţii:, pancreatită, meningită, encefalită, iar la băieţi cu orhită uni sau bilaterală (inflamarea testiculelor). Orhita apare la băieţii mai mari de 14 ani. Deşi duce în jumătate din cazuri la atrofie testiculară, doar în 1-2% din cazuri se ajunge la sterilitate. Complicaţii pot apărea şi la fetiţe, cu afectarea ovarelor, manifestate prin dureri în abdomenul inferior. În prezent, pentru a evita boala există vaccinuri vii atenuate, de cele mai multe ori o asociere între vaccinurile antirujeolă, antirubeolă şi antioreion, care asigură o protecţie de 95-98%.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.