Home / Copil / Nu vrea să renunțe la biberon… Ce este de făcut

Nu vrea să renunțe la biberon… Ce este de făcut

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Poate că ai nevoie de argumente pentru a te justifica pentru biberonul de dimineață. Decât să plece cu stomacul gol la grădiniță, mai bine faci acest compromis și lași copilul să bea lapte să dicteze. Și totuși, îl poți dezobișnui fără conflicte… Desigur, faptul că nu se desparte de biberon nici la această vârstă „venerabilă“ te-a pus pe gânduri. De ce nu vrea să renunțe la el ? Iată câteva răspunsuri posibile.

Regresia, una dintre explicații

Poate nu-i este foame la prima oră a dimineții, încerci tu să-i găsești scuze. Și apoi, îți e mai comod să te pregătești în liniște pentru plecarea la grădiniță. Și, la urma urmei, scopul tău ți-l atingi : copilul își ia micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, fără conflicte, țipete, pedepse. Știi bine că atunci când interzici un lucru, devine o tentație și mai mare, iar copilul se încăpățâneză să nu renunțe. Dar ce spun psihologii despre acest obicei „întârziat“ ? Ei bine, nu te aștepți ca ei să-l condamne vehement. În fond, să mai bea un biberon de lapte chiar după 3 ani, nu-i o catastrofă, nu are de ce să te îngrjoreze. La vârsta asta, nu mai există o nevoie reală de supt. Atenție, însă : dacă mai cere biberonul la culcare sau peste noapte, răspunsul este, categoric, nu. Asupra acestui lucru trebuie să-ți pui câteva semne de întrebare. La fel și dacă după ce s-a obișnuit să se folosească de cană, cere din nou biberonul. De obicei, aceste regresii se produc la apariția unui frățior, când copilul nu se înțelege cu bona sau cu educatoarea sau când în familie se produc evenimente care tulbură emoțional copilul.

„ Bibi“, vindecătorul de angoase

Oricare ar fi motivele pntru care copilul nu renunță la biberon, nu se pune problema interdicției categorice. In primul rând, trebuie să te lămurești de ce se consolează cu biberonul. Este vorba de o neliniște, de o emoție care-afectează. Așa că, dragă mami, stai de vorbă cu micuțul tău și află despre ce este vorba. La vârsta acesta, copilul este capabil să se confeseze, să explice anumite stări de spirit. Poate fi gelos pe frățiorul mai mic sau nefericit pentru că are o situație neplăcută la grădinița, în familie, în relația cu bona sau cu bunicii. Soluțiile îți sunt la îndemână : dacă e gelos, o plimbare cu bicicleta împreună cu tati îi va arăta că frățiorul bebeluș nu poate face nimic din ce face el, copilul „mare“. Iar dacă este vorba despre un conflict și el se poate rezolva. Toți copiii vor să crească repede, dar asta nu-i scutește de dificultăți în evoluție.

Schimbă-ți obiceiurile

Dacă ești o mamă ocupată, ai grijă ca micuțul tău să nu sufere! De exmplu, în week-endl este bine să petreci mult timp cu copilul și nu să te dedici treburilor casnice, iar el să meargă la bunici, ca să nu te deranjeze. Refuză să bea din cană? Pregătește-i un biberon, cum i-l dădeai când era mic. Dar, însoțit de o tartină cu alimentul lui preferat sau de un iaurt în care ai adăugat ceva dulce: fructe, cereale, stafide, puțin gem din fructe de pădure. În timpul săptămânii, este mai greu să faci toate acestea, așa că finalul de săptămână rezolvă lipsa ta de timp. Și, poate va trebui să-ți revizuiești programul, astfel încât să ai câteva minute pentru el dimineața și seara. De exemplu,îl poți culca mai devreme seara, ca să se trezească dimineța mai devreme, pentru o mică repriză de „atenție maternă“. Și pentru că cei mici sunt imitatori perfecți, ia și micul-dejun așa cum trebuie și, treptat copilul va face la fel.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.