Home / Bebelus / Ce este scorul Apgar

Ce este scorul Apgar

shutterstock_116655448 (2)

La naștere, beluşul susține primul său test din viață: testul Apgar, o metodă rapidă de evaluare a sănătății, imediat după naştere.

Imediat după naștere, nou-născutul primește o notă. Este scorul Apgar, cu ajutorul căruia medicii se evaluează starea de oxigenare şi de ventilaţie a noului născut. Testul se efectuează la 1 şi la 5 minute după naştere şi urmăreşte pulsul (numărul de bătăi cardiace pe minut), respiraţia, tonusul muscular, răspunsul la stimuli  şi culoarea pielii. Fiecare dintre aceste semne sunt punctate cu 0, 1 sau 2.

Cum se efectuează

Evaluarea se face imediat după naştere, apoi la 5 minute, pentru că majoritatea bebeluşilor, mai ales cei născuţi prin cezariană, au nevoie de puțin timp ca să dobândească culoarea normală şi să respire normal. Cu cât scorul este mai mare, cu atât starea copilului este mai bună. Un scor de la 8 la10 (10 fiind valoarea maximă) arată că micuțul este bine oxigenat şi ventilat şi că nu trebuie resuscitat viguros.Toţi nou-născuţii au nevoie de această manevră imediat după naştere. Dacă bebeluşul nu are dificultăți de respiraţie şi inima îi bate bine, i se aplică procedurile de rutină: este masat uşor pentru a se încălzi, i se aspiră secreţiile din gură, nas şi faringe. Dacă însă apar probleme (nu respiră bine, nu-i bate inimioara normal sau este cianotic – albăstrui), medicul face resuscitarea propriu-zisă. La un Apgar de 5-7 pot fi necesare anumite măsuri de resuscitare; iar dacă valoarea este sub 5, este necesară o resuscitare serioasă şi imediată.

Punctajul testului Apgar

  Semnul 0 puncte 1 punct 2 puncte
A Culoarea și aspectul pielii albăstruie, palidă peste tot corpul roz, extremităţi albăstrui tot corpul roz
P Pulsul absent < 100 bătăi/minut > 100 bătăi/minut
G Grimase (răspuns la stimuli) nici un răspuns grimase tuse sau strănut
A Activitatea (tonusul muscular) absentă braţele şi picioarele flectate mişcări active
R Respiraţia absentă slabă, neregulată normală, regulată, plâns

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.