Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / Când propriul sistem imun atacă fertilitatea

Când propriul sistem imun atacă fertilitatea

preeclamsia

Statisticile și-au spus cuvântul: bolile care au un impact mai mic sau mai mare asupra fertilității constituie o problemă complexă. În general, cauzele infertilității de cuplu sunt, în proporție de 35%, legate de afecțiunile femeilor, 35% de afecțiunile bărbaților, 20% de afecțiuni ale ambilor parteneri, iar în 10% din cazuri, cauza rămâne neelucidată. Ce se întâmplă cu restul de 10% din cazuri, în care factorii declanșatori nu sunt complet elucidați? Multe sunt corelate cu dereglari ale sistemului imunitar – bolile autoimune, care se manifestă atunci cand propriul sistem de apărare percepe organismul ca pe un inamic și produce anticorpi impotriva lui. Există peste 80 de tipuri de boli autoimune, multe dintre ele au simptome asemănătoare și pot acționa similar asupra organismului, ceea ce face diferențierea mai dificilă. Un numitor comun al acestor boli este determinat de faptul că reacțiile sistemului imunitar nu mai funcționează corespunzator, iar sistemul de apărare începe să atace celulele organismului, inclusiv cele reproducătoare, afectând astfel procese esențiale pentru obținerea unei sarcini: rezerva ovariană și ovulația.

Tratamentul bolilor autoimune, pe muchie de cuțit

Dereglările autoimune ale organismului constituie o premisă pentru ca celulele embrionare să fie interpretate de sistemul imun ca fiind străine și astfel să se inițieze distrugerea acestora, înainte ca embrionul să fie implantat în uter, inhibând astfel concepția sau provocând un avort spontan. “Deși cele mai frecvente boli autoimune specifice femeilor (tiroidita autoimună, artrita, boala Crohn, lupus, psoriazis, boala Addison și diabetul de tip I) nu afectează in principal sistemul reproducător, ele pot influența fertilitatea prin tulburările metabolice pe care le induc: amenoree sau cicluri menstruale anovulatorii.
Mai mult decât atât, tratamentele prescrise pentru aceste boli pot constitui un pericol pentru fătul în dezvoltare sau pot, la rândul lor, să ducă la creșterea riscului de avort spontan. Astfel, deși ameliorarea acestor afecțiuni depinde de terapiile medicamentoase, reversul medaliei este îngreunarea procesului de concepere a  unui copil, din cauza deteriorarii foliculilor ovarieni sau efectelor nocive asupra fătului.” – afirmă dr. Dorina Codreanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie cu supraspecializare FIV, în cadrul Gynera Fertility Center. Totuși, “simptomele bolilor autoimune se manifestă în etape, prin perioade de maximă activitate și perioade de remisie. În acest context, specialiștii Gynera recomandă planificarea sarcinii în intervalele în care simptomele sunt inactive și medicația întreruptă pentru a reduce la minimum riscurile asociate: restricția de creștere intrauterina a fătului, preeclempsia severă, apariția trombozelor, avortul spontan. ” adaugă dr. Dorina Codreanu.

Infertilitatea masculină și bolile autoimune

Factorii care determină infertilitatea masculină sunt la fel de numeroși și complecși ca în cazul femeilor, iar bolile autoimune nu lipsesc nici ele de pe această listă. “Ele afectează capacitatea de reproducere masculină prin apariția în lichidul seminal a anticorpilor care atacă spermatozoizii. Astfel, spermatozoizii își pot modifica motilitatea, structura, funcțiile sau pot provoca blocaje. Toate acestea împiedică drastic procesul de concepere a unui copil.”—susține dr. Dorina Codreanu. Atunci când sunt încă în stadii incipiente, bolile autoimune pot fi greu de identificat atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Procedura de depistare a acestora implică de cele mai multe ori, pe langă testele de sânge și o colaborare între ginecolog și alți specialiști (endocrinolog, reumatolog, specialist în imunologie). Majoritatea deficiențelor imunitare nu pot fi vindecate în totalitate, astfel că în cele mai multe cazuri, este nevoie de terapie medicamentoasă pentru a stabiliza simptomele. Netratate pe termen lung, aceste afecțiuni pot duce la infertilitate, iar în acest caz singura soluție pentru o sarcină rămâne fertilizarea in vitro.

Pentru a fi la curent cu noutățile, accesează www.gynera.ro si www.facebook.com/Gynerafertilitycenter

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.