Home / Bebelus / Alimentatie / Apa optimă pentru un bebeluş sănătos

Apa optimă pentru un bebeluş sănătos

shutterstock_101588554

Conf. Univ. Dr. Lygia AlexandrescuLaptele matern este alimentul perfect, creat de natură pentru copilul tău. Organizaţia Mondială a Sănătăţii promovează alăptarea la sân ca fiind cea mai importantă măsură de prevenţie a tulburărilor digestive la bebeluşi, afecţiuni care conduc la peste 2 milioane de decese la nou-născuţi pe an în toată lumea şi lasă alte milioane de copii cu imunitate scăzută, subponderali şi cu diverse carenţe în dezvoltare.

Înainte de diversificare…

… în cazul în care bebeluşul este alăptat exclusiv la sân, nu este nevoie de hidratare suplimentare cu apă, ceai sau alte lichide. Însă, dacă alăptarea la sân nu este posibilă, formula de lapte recomandată de medicul pediatru devine cea mai bună soluţie de hrănire a sugarului. În aceste condiţii, apa cu care se prepară formula de lapte capătă o importanţă cardinală, prin calitatea si compozitia ei.

După debutul diversificării…

… este necesară introducerea apei şi în meniu. Pentru copiii mici şi pentru sugari, consumul unei cantităţi suficiente de lichide este esenţial pentru sănătate. Greutatea lor corporală este reprezentată în mare parte de apă, aşa încât este vital să-i menţinem pe cei mici bine hidrataţi.

Calitatea apei ingerate de bebeluşi este esentială, deoarece ei au un metabolism accentuat, care conduce la pierderea unei cantităţi importante de apă prin transpiraţie sau urină, funcţiile lor renale nefiind suficient dezvoltate pentru eliminarea excesului de minerale. Aşadar, trebuie folosită o apă care are un conţinut scăzut de minerale, pentru a proteja organismul copilului de încărcarea excesivă cu minerale. Reglementările la nivelul societăţilor de pediatrie europene recomandă concentraţii de sodiu din apa destinată hrănirii şi hidratării bebeluşului mai mici de 20 mg/L. Este cunoscut faptul că organismul lui, până la 1 an, nu poate prelucra sodiul, fiind extrem de important ca apa folosită la prepararea hranei solide să aibă un conținut redus de sodiu.

 Metode de preparare ideale

În cazul bebeluşilor, alimentaţia echilibrată presupune atât prepararea dietetică a hranei, cât şi păstrarea în siguranţă a alimentelor. Metodele de preparare a piureurilor şi supelor pentru bebeluşi au impact direct asupra calităţii mâncării. Fierberea sau gătitul la abur sunt cele mai potrivite metode de preparare a hranei lor, motiv pentru care apa trebuie aleasă cu mare grijă.

 Soluţia hidratării optime a bebeluşului – AQUATIQUE

Apa minerală naturală plată Aquatique poate fi consumată zilnic, astfel încât să asigure un nivel optim de hidratare, deoarece are un conținut redus de săruri minerale. Specialiștii recomandă pentru copii o apă cu un grad redus de mineralizare. Apa minerală naturală plată Aquatique îndeplineşte criteriile de compoziţie şi de puritate pentru a putea fi consumată de bebeluşi şi copii, fiind o apă cu un grad foarte scăzut de mineralizare. Ca o confirmare a proprietăților sale benefice pentru cei mai mici consumatori, în urma efectuării unui studiu clinic, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” atestă faptul că apa minerală naturală Aquatique corespunde criteriilor indicate pentru prepararea alimentelor destinate sugarului. De asemenea, Societatea Română de Pediatrie confirmă faptul că apa oligominerală Aquatique poate fi folosită ca atare sau pentru pregătirea hranei bebelușilor şi copiilor.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.