Home / Copil / Alimentatie / Alimentația de vacanță… alegeri sănătoase sau recompense

Alimentația de vacanță… alegeri sănătoase sau recompense

Este vară! Acest anotimp ne aduce armonie în farfurie, prin abundența de fructe și de legume, viu colorate și cu un aport variat de substanțe nutritive. În același timp, vacanțele în care se încurajează excesul alimentar, răsfățul cu alimente dulci, mesele dezorganizate nu sunt benefice pentru sănătatea copiilor noștri.

Tendința exagerată de a consuma băuturi răcoritoare și înghețată, manifestată în acest anotimp și mai ales în vacanță, nu asigură senzația de sațietate, conținutul ridicat de zahăr putând declanșa grave probleme legate de greutate atât copiilor, cât și adulților. Se instalează cu ușurință dependențele și tendința de a introduce zilnic gustări dulci sau chiar înlocuirea meselor principale cu un desert.

Alimentație echilibrată în familie

Valoarea nutritivă a acestor alimente este redusă, în schimb… aportul de zahăr și coloranți este foarte mare, ceea ce dezechilibrează flora digestivă a copiilor, fiind creat un context favorabil deficiențelor imunitare. Varietatea de fructe și legume proaspete, ușor de accesat în timpul verii, ne permite să oferim copiilor noștri un bust de energie, o vitaminizare, atât timp cât modul de pregătire, cantitatea și calitatea sunt factori decisivi în alegerile noastre.

Alimentația echilibrată, armonioasă, înțeleasă ca o valoare de familie, ajută copiii să crească și să se dezvolte armonios, să primească zilnic energia necesară unei bune funcționări, atâta vreme cât există varietate, cumpătare și echilibru.

Fructele și legumele, prin aportul mare de antioxidanți, susțin buna funcționare a sistemului imunitar, asigură un aport optim de vitamine și minerale, ceea ce permite copiilor să se hrănească într-un mod benefic.

Fructe și legume zilnic

Obiceiul de a introduce în meniul zilnic fructe și legume cât mai variate se dezvoltă și se menține în familie, atât timp cât adulții au această preocupare chiar și pentru ei. Dacă singurele legume văzute și consumate în casă sunt cartofii și ceapa, iar merele reprezintă unica opțiune în ceea ce privește varietatea de fructe, atunci implementarea unui program variat de alimentație se va realiza cu dificultate, deoarece copiii nu regăsesc la părinți, bunici aceleași alimente în farfurie și vor acumula frustrări ce vor duce la refuz. Neuronii oglindă ai copiilor imită cu o mai mare ușurință ceea ce văd, iar expunerea firească la nivel de familie la un astfel de obicei, de a consuma zilnic fructe și legume, cât mai variate, ajută enorm. Așadar, cu mic, cu mare, de la trezire până la culcare… este necesar să integrați cât mai multe fructe și legume, atât la mesele principale, cât și la gustări.

Grupele fructelor și legumelor

Vara putem vorbi despre un cufăr al bunătăților de care ne putem bucura din plin, atât în sezon, cât și pe tot parcursul anului, deoarece putem deshidrata fructele și legumele și le putem consuma rehidratate sau nu, oricând ne dorim o gustare sănătoasă. În funcție de valoarea lor terapeutică, putem încadra fructele și legumele în grupe diferite, astfel:

• bogate în fibre, extrem de utile în reglarea tranzitului intestinal: dovlecei, pere, vinete, roșii, caise, piersici, zmeură, mure, cireșe, suc de morcov.

• sănătatea pielii: roșii, castraveți, ardei grași, caise, piersici, nectarine, pepene roșu, pepene galben.

• stări de oboseală: vișine, mure, afine, fragi, zmeură, căpșune, cătină, măceșe.

• vitaminizarea organismului: cireșe, căpșune, roșii, caise, ardei gras, zmeură, afine, mure.

• stimularea imunității (aport crescut de betacaroten – provitamina A): caise, cătină, piersici, nectarine, pepene galben, zmeură, afine, măceșe.

• afecțiuni ale ochilor: afine, caise, morcov, mure.

• afecțiuni ale articulațiilor: țelina apio (suc, salată) stimulează producerea de lichid sinovial.

• gastrită, balonare, arsuri la stomac, flatulență: dovlecel, morcov, afine, mere coapte, avocado, banană, kiwi (fără sâmburi).

• nisip și pietre la rinichi: ceai din codițe de cireșe.

• infecțiile urinare: merișoare.

• enterocolite: afine, morcov fiert.

• astenie, insomnie: caise.

• probleme legate de greutate: salatele (fructe sau legume) reprezintă o alegere înțeleaptă, prin aportul ridicat de nutrienți, dar redus din punct de vedere caloric. Supele de legume le putem servi atât la prânz, cât și la cină, asigurând o digestie ușoară.

Cum le preparăm

Pentru a ne bucura de proprietățile terapeutice ale acestor alimente, trebuie să acordăm atenție calității și modului în care sunt pregătite: salate, cuptor, coapte, grătar, supe, sotate, aburi, cu evitarea prăjirii sau îmbunătățirii cu dressinguri.

Chiar dacă sunt anumite fructe și legume refuzate de copiii noștri, recomand expunerea acestora la diferite combinații și modalități de pregătire, astfel încât să ajungem în zona lor de confort, dar cu alimentele dorite de noi – smoothie, supă-cremă, brioșe, tarte, budinci… Impactul vizual este esențial pentru copii, așadar, creativitatea noastră în bucătărie va fi activată și, de asemenea, integrarea copiilor în pregătirea meselor ajută enorm.

Să ne bucurăm așadar de o sănătate a minții, a trupului și a sufletului!

Armonie în farfurie!

Alina Epure
Alina Epure, nutriționist și fondator al Clinicii Nutribalance, www.nutribalance.ro, alinaepure@nutribalance.ro

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.