Home / Bebelus / Alaptare / Alăptarea în lume

Alăptarea în lume

În timp ce alăptarea este un act natural și plăcut pentru unele mame, pentru altele este dureros sau nu este posibil. Suntem tentați să credem că recomandările OMS sunt aplicate peste tot în lume, dar totuși nu este așa. Răsfoind prin istorie, ne dăm seama că concepția societății noastre asupra alăptării nu a fost întotdeauna aceeași. La începutul secolului al XX-lea, de exemplu, femeile au început să abandoneze alăptarea, înțărcând copiii destul de timpuriu. Epuizarea mamelor, legată de treburile casnice la fel de numeroase ca și copiii pe care îi aveau, a fost principala cauză. În consecință, în timp, rata mortalității infantile a crescut treptat.

Mod de gândire

După cel de-al doilea Război Mondial, ascensiunea feminismului, lupta pentru egalitatea femeilor cu bărbații  a dus la o pauză completă de la alăptare. Venirea femeilor pe piața muncii, promovarea produselor lactate, lipsa promovării alăptării, toți acești factori au contribuit, de asemenea, la renunțarea femeilor de a mai alăpta.

Implicarea statului

Într-un final, după foarte mult timp, s-a conștientizat faptul că laptele matern rămâne cea mai bună sursă de nutrienți pentru sugari, în timp ce îi protejează împotriva bolilor infecțioase și reduce rata mortalității infantile, și statul a început să promoveze alăptarea la sân. Au luat ființă tot felul de asociații și campanii de promovare activă a alăptării.

Vieți mici salvate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că alăptarea universală ar salva aproape 800.000 de vieți pe an! De aceea, ea recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață și parțial în primii doi ani. 

Alăptarea pe glob

În ciuda tuturor eforturilor educaționale și de promovare ale OMS, alăptarea nu se bucură de aceeași popularitate în întreaga lume. În țările europene și în SUA sânul este legat mai mult de sexualitate, de aceea alăptatul, mai ales la vârste mai mari, este un act taboo. Iată câteva exemple:

În Canada

În Canada, 85% dintre mame au alăptat la naștere și 26% dintre ele au continuat până în luna a 6-a. Motivele oferite de mămici pentru oprirea alăptării au fost lipsa laptelui și dificultățile „tehnice” pe care le-au întâmpinat.

În Franța

Printre francezi, doar 39% dintre copii au fost alăptați până la 3 luni și un sfert dintre ei au fost alăptați până la 6 luni. Lipsa ajutorului de maternitate și concediul parental necorespunzător sunt factorii pe care mamele din Franța îi iau în calcul în decizia de a alăpta copiii mai târziu de 3 luni.

În Finlanda

Țările scandinave sunt campioane la alăptare. Se pare că, social, recunosc aproape în unanimitate importanța alăptării. Această practică nu este doar încurajată, ci și apreciată. În Finlanda, pentru a lua doar un exemplu, 99% dintre copii sunt alăptați la naștere și 60% dintre ei sunt încă alăptați până la șase luni. 

În Statele Unite

Americanii, când vine vorba de alăptare, obțin un rating bun. Datorită politicii lor „Baby friendly”, 79% dintre bebeluși au fost alăptați la naștere, iar 49% dintre ei au fost alăptați până la vârsta de 6 luni.

În Africa și India

În Africa, în Guinea-Bissau, vârsta medie de alăptare este de 22,6 luni. În India, mamele își alăptează copiii până la vârsta de 3 ani în mod frecvent. Vârsta medie de înțărcare la nivel mondial ar fi undeva în jurul vârstei de 4 ani.

În Asia

În Asia de Est, procentul copiilor alăptați a fost în 2015 dramatic de mic. În Thailanda doar 5% dintre mame au alăptat la naștere, comparativ cu 10% în Vietnam și 28% în China. Motivele oferite pentru a explica aceste rate scăzute sunt următoarele: femeile se întorc pe piața muncii foarte repede, aceasta exercitând multă presiune asupra mamelor.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.