Home / Copil / Copilul meu nu are prieteni

Copilul meu nu are prieteni

Nimeni nu-ți sună copilul, el nu invită pe nimeni acasă și se joacă singur chiar și la școală. Te gândești cum să faci față lipsei de prieteni? Alți părinți îți spun adesea că copiii lor au petrecut weekendul alături de prieteni și te întrebi dacă este normal ca prichindelul tău să nu se întâlnească niciodată cu nimeni sau foarte puțin. Este normal așa? Dezvoltarea socială este aceeași la toți copiii? Iată câteva întrebări la care vei afla răspunsul.

Prietenia după vârstă

În primul rând, copiii nu se dezvoltă în același mod sau în același ritm. Cu toate acestea, dacă dorești să-i oferi sfaturi bune celui mic, este bine să cunoști câțiva pași care îți vor permite să schimbi anumite aspecte ale comportamentului copilului tău.

Prietenia înainte de 10 ani

Până în al patrulea sau al cincilea an, copiii comunică între ei prin activități jucăușe care implică o conversație mică sau deloc. Aceasta înseamnă că relațiile unui copil sub 11 ani cu ceilalți sunt definite prin capacitatea sa de a urma regulile și interesul său de a participa la activități și nu de personalitatea sa. Un copil care are dificultăți în respectarea regulilor unui joc va avea mai multe dificultăți în a-și face prieteni în acest timp. Dacă acesta este cazul copilului dtău, nu ezita să-i explici clar, dar cu blândețe, de ce altor copii le este greu să se joace cu el.

Prietenia de la 11 ani în sus

De la vârsta de 10 sau 11 ani, copiii încep să aprecieze arta conversației și să înțeleagă ce calități trebuie să aibă pentru a se apropia de copii și să-și facă prieteni. La această vârstă, este și o perioadă mai dificilă, copiii se judecă unul pe altul pe baza unor elemente foarte personale, care pot fi extrem de dureroase. De asemenea, este o perioadă grea pentru copiii timizi și pentru copiii mult mai mult sau mult mai puțin maturi decât alții, care nu se vor simți bine în grupul de tineri care împărtășesc experiențe și interese comune.

Ce este de făcut? Înscrie copilul la activități extracurriculare, acolo el  va putea petrece timp cu copiii din școală făcând ceva mai ușor și relaxant decât studiul.

Prietenia în perioada vacanțelor

În timpul vacanței, poți invita colegii de la școală la tine acasă, astfel încât copilul tău să nu se simtă prea singur. Poți merge des cu el în parc pentru a întâlni alte familii care nu-și trimit copiii în tabără. Copilul tău va putea să-și facă prieteni acolo pentru a se juca și a discuta, iar prietenia va fi deosebit de valoroasă, deoarece vor fi singurii care au experimentat-o.

Dacă locuința ta este de vină pentru izolarea copilului – stai la țară sau într-un cartier fără copii – ar fi bine să organizezi vizite regulate de la prieteni, chiar dacă asta înseamnă să petreacă noaptea acasă la tine, pentru a evita drumul lung. De asemenea, copiii vor putea să se viziteze reciproc, mai ales dacă sporturile și activitățile de agrement sunt rare în zona ta.

Copilul meu este singur sau respins?

Este foarte greu să știi sigur dacă copilul tău este singur sau este respins de copii de vârsta lui, dar oricum este important să analizezi și să știi exact ce se întâmplă.

Unii oameni sunt înclinați în mod natural să le placă singurătatea. Fără să-i intereseze de ceilalți, acestor oameni le place să își facă timp pentru a face lucrurile în felul lor și să se concentreze să le facă temeinic. Dacă copilul tău este unul dintre ei, el va aprecia cu greu că i s-au pus sute de întrebări despre viața sa socială, deoarece nu este doar domeniul lui preferat. Poate că nu dorește să aibă tone de prieteni și dacă are unul sau doi care îi plac foarte mult, probabil că este suficient pentru a-i satisface nevoile. Atâta timp cât nu pare nemulțumit, cel mai bine este să-l lași să se ocupe de relațiile pe care le consideră potrivite.

Pe de altă parte, dacă pare trist în singurătatea sa, poate este respins de colegii săi. Dacă acesta este cazul copilului tău, încă o dată spun, mergi cu el la activități extracurriculare, care îi vor permite să prindă încredere în el și să se împrietenească cu copii de aceiași vârstă. Dacă, totuși, el este agresat și copiii se comportă foarte urât cu el, ascultă-l cu atenție și ia măsurile necesare.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.