Home / Copil / Alimentatie / Agresivitatea copiilor, dictată de alimentație?

Agresivitatea copiilor, dictată de alimentație?

Știai că în fiecare zi un copil consumă peste 100 de substanțe chimice, adică aditivi, conservanți și potențiatori de gust pe care-i regăsim în alimentele de zi cu zi? Ce influență negativă au aceste substanțe asupra comportamentului copiilor noștri, aflăm numaidecât.

Opțiunile și alegerile nutriționale pe care le facem zilnic pentru copiii noștri condiționează în marea parte creșterea și dezvoltarea lor.  Ultimul studiu publicat de cercetătorii de la Cambridge subliniază efectul dezastruos pe care-l pot aditivii, coloranții și conservanții din alimente asupra sistemului endocrin. Agresivitatea, deficitul de atenție, hiperactivitatea sunt efectele vizibile ale consumului zilnic de dulciuri și de alimente rafinate, iată de ce este importam să știm cum hrănim un comportament sănătos chiar din primii ani de viață.

Zahărul rafinat și agresivitatea

Un copil iritabil și anxios suferă de cele mai multe ori de hipoglicemie.  După o masă sau după o gustare, carbohidrații se transformă într-o formă de energie ușor de ”utilizat” pentru corp: glucoză. Aceasta este principala sursă de energie pentru celule și, mai ales, pentru creierul aflat în proces de creștere. Insulina este substanța responsabilă cu transportul glucozei în celule. Dacă organismul primește prea multă glucoză, nivelul de zahăr din sânge crește brusc peste limitele normale. De aceea, consumul constant de produse de patiserie, dulciurile rafinate, pâine albe, cereale procesate provoacă hiperactivitate, agresivitate, dificultăți de învățare și de memorare, lipsă de atenție și de concentrare.

Micul-dejun și deficitul de atenție

Majoritatea copiilor preșcolari și școlari mănâncă la micul dejun cereale rafinate cu diverse arome sau un sandviș cu mezeluri și cașcaval. Puțini părinți știu că acest tip de mic dejun are o consecință imediată asupra copilului. Acesta se va simți obosit, fără chef, se va concentra foarte greu la sarcinile pe care le are de făcut și va avea dificultăți de învățare. După o noapte de somn, creierul are nevoie de carburant, adică de zaharuri lente, pentru a redemara mai repede. Vârsta de 6 ani este crucială pentru dezvoltarea intelectuală a copilului tău, așa că oferă-i cereale integrale cu lapte cald normal sau cu un iaurt și un suc proaspăt de fructe preparat în casă.  Zahărul lent din cereale și proteinele de bună calitate din lactate îi vor stimula capacitatea de învățare și de atenție.

Aditivii și hiperactivitatea

Fosfații, glutamatul de monosodiu, benzoatul de sodiu, nitrații, coloranții alimentari sunt arătați cu degetul de comunitatea internațională de medici pentru că sunt principalii vinovați pentru hiperactivitatea copiilor. Acesta este rezultatul pe care l-au obținut acești cercetători după ce au studiat îndeaproape comportamentul copiilor și alimentația lor zilnică. Cele mai multe alimente junk conțin un cocktail de aditivi: conservanți, coloranți, potențiori de gust care peturbă buna funcționare a tiroidei și a creierului și provoacă hiperactivitate și un comportament distructiv și chiar auto-distructiv

Cum le hrănim un… comportament sănătos

După ce au trecut în revistă toate substanțele care le afectează negativ dezvoltarea, cercetătorii britanici au evidențiat și alimentele sănătoase, cele care au un impact pozitiv asupra creșterii copiilor. Omega 3, antioxidanții, polifenolii, probioticele, mineralele, oligo-elementele au repercursiuni imediate asupra comportamentului celor mici: mai puțină agresivitate, agitație, depresie, schimbări bruște de dispoziție.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.