Home / Bebelus / Dr. Manuela Lupașcu: „Temporari sau definitivi, toți dinții sunt importanți!”

Dr. Manuela Lupașcu: „Temporari sau definitivi, toți dinții sunt importanți!”

Baby-Smile-With-Teeth-7

Se spune că, dacă noi, adulții, am trece prin eruptia dentara accelerata care li se intampla bebelusilor, n-am putea-o suporta, atat de mare ar fi stresul asupra sistemului nervos. Insa cei mici nu-l au dezvoltat in totalitate la varsta foarte frageda la care dintisorii incep sa apara, astfel incat primele eruptii dentare sunt insotite de fenomene usor deranjante precum hipersalivatie, agitatie, prurit gingival, stare subfebrila sau usor febrila.

Erupția dinților temporari

 Exista cazuri in care unele dintre aceste fenomene si comportamente asociate eruptiei dentare – hipersalivatia sau tendinta de a roade „nervos” totul – apar destul de devreme, in jurul varstei de trei luni si nu e de mirare, avand in vedere ca dintii temporari se formeaza inca din perioada intrauterina. Teoretic, aparitia lor pe arcade ar trebui sa se intample intre 6 si 30 de luni (doi ani si jumatate), insa aceste termene variaza de la copil la copil: exista copii care au deja prima pereche de incisivi de jos (acestia apar primii) la 5-6 luni si exista copii care abia spre implinirea varstei de un an trec prin primele eruptii.

In principiu, in jurul varstei de doi ani si jumatate, formula dentara cuprinde 20 de dintisori: opt incisivi, patru canini si opt molari (masele) temporari. Intre 4,5-5 ani, radacina incisivilor temporari incepe sa se resoarba, iar aceasta duce la mobilizarea lor si la pierderea danturii temporare.

Eruptia dinților permanenți

Nici nu cad bine dintisorii de lapte, ca cei permanenti incep sa-si faca loc pe arcadele dentare, odata cu formarea partiala a radacinii. Si asta pentru ca mugurii lor se afla in oasele maxilare, sub dintii temporari, iar in jurul varstei de sase ani incep sa erupa incisivii inferiori centrali, inaugurand perioada dentitiei mixte. Pana in jurul varstei de noua ani se petrece prima faza a eruptiei definitive, fiind inlocuiti cei opt incisivi pe ambele arcade. Urmatoarea etapa dureaza pana in jurul varstei de 12 ani, cand sunt inlocuiti toti dintii din laterale: caninii, premolarii, molarii definitivi. Iar in jurul varstei majoratului ar trebui sa erupa molarii de minte.

Pastrarea dintilor temporari pe arcade pana la varsta normala de inlocuire este foarte importanta, este un start bun pentru eruptia armonioasa a danturii definitive si pentru mentinerea sanatatii acesteia. Sanatatea danturii permanente depinde enorm de sanatatea dintilor temporari. Acestia din urma au o coroana dentara mai mica, smaltul mai putin rezistent, astfel incat sunt mai vulnerabili in fata cariilor. La aceasta se adauga si igiena mai putin riguroasa a bebelusilor si copiilor de varsta mica, din pacate.

Exista cazuri, insa, in care se petrec accidente sau tulburari de eruptie, insotite de inflamatie gingivala, de intarzierea eruptiei dintilor permanenti, din cauza mucoasei gingivale groase sau a persistentei dintelui temporar pe arcada. Exista si cazuri in care apar anomalii de numar: ori apare un dinte in plus, ori unul in minus intr-un grup dentar (de exemplu, prezenta a trei incisivi inferiori in loc de patru).

Igiena orală – din primele luni de viață

Un lucru foarte important pe care parintii trebuie sa-l inteleaga este ca si bebelusii trebuie spalati pe dinti. Inca de la prima inflamare a gingiei, precursoare eruptiei primilor dintisori, micului pacient trebuie sa i se introduca in rutina zilnica, asemeni oricarui om, doua sesiuni de igienizare a cavitatii bucale, curatand gingiile, limba, interiorul obrajilor. Pentru bebelusii pana intr-un an exista acele degetare de silicon cu ajutorul carora ii putem „spala pe dinti”, ne putem juca si le putem face cunostinta si inocula un comportament corect de igiena orala. Ulterior, dupa aparitia primilor dinti, putem folosi si o pasta fara fluor pentru igienizarea acestora.

La acestea se adauga controalele periodice, care incep, de obicei, in jurul varstei de doi ani, absolut necesare pentru verificarea sanatatii dentare a micului pacient, pentru prevenirea afectiunilor dentare, pentru tratarea problemelor deja aparute, dar si pentru educarea parintilor si copilului in ceea ce priveste toate aceste aspecte.

Sanatatea orala a viitorului adult porneste din primele luni de viata, astfel incat parintii trebuie sa-si asume si sa-si duca la indeplinire cu meticulozitate responsabilitatea de a veghea asupra evolutiei si sanatatii dentitiei temporare.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.