Home / Copil / 5 moduri de a încuraja creativitatea copiilor

5 moduri de a încuraja creativitatea copiilor

„Imaginația este mai importantă decât cunoașterea”, a spus Einstein. Imaginația este un instrument care-l va face pe copilul tău să nu fie lipsit niciodată de idei și resurse. Iată câteva metode prin care să încurajezi creativitatea celor mici:

Libertate

Creativitatea copiilor când sunt mici le va permite acestora când ajung adulți să se apropie de noile realități cu o mai mare încredere. De asemenea, imaginația îi ajută pe copii să găsească soluții ingenioase la probleme și, mai presus de toate, le permite să aleagă între o modalitate mai ușoară sau să inventeze ceva complet inovator, atrăgător și original.

Dă copilului libertatea de a-și experimenta creativitatea în diferite moduri (muzică, artă, scris, versuri, sport, pictură etc.). Atunci când creezi un desen cu el, nu-i spune ce să facă. Opera sa va fi una experimentală, dar va fi o reflectare a ideilor sale!

Joc

Cu idei noi crescând în capul lui, cu siguranță copilul tău nu va fi neajutorat în fața vieții. Lasă-l să inventeze jocuri și povești. Creativitatea nu se referă doar la realizarea unor lucruri spectaculoase; este un mod de gândire, o modalitate de a vedea lumea și, uneori, neconvențional, de folosire a resurselor personale (inclusiv inteligența). Cu creativitate, totul devine posibil!

Stimulare!

Creativitatea este, prin urmare, o abilitate pe care fiecare poate să o dobândească și să o dezvolte. Fără creativitate în viața noastră, totul ar fi doar repetare. Copiii trebuie să fie încurajați și să nu fie judecați în mod constant. Când realizează un proiect personal, trebuie să-l lauzi pentru ceea ce a făcut și nu să-l critici. De exemplu, dacă face un desen, ar trebui să i-l afișezi pe perete, să-l vadă toată lumea, nu să-l pui în vreun sertar.

Timp

Nu există timp fix pentru a exploata creativitatea.  De exemplu, în timp ce faci o rețetă și constați că nu ai un anume condiment, este un moment prielnic  să-l pui pe cel mic să-și exploateze creativitatea și să găsească în cutia cu condimente altceva pentru a fi  folosit. Deci, fără limită de timp pentru a-și exploata creativitatea. Nu are rost să impunem copiilor o perioadă de creativitate forțată. Ne concentrăm pe spontaneitate.

Experiment

Încercarea, și, bineînțeles, greșelile fac parte din învățarea noastră creativă. Trebuie să le permitem copiilor să experimenteze fără să le să li se spună în prealabil rezultatul. De exemplu:  „Nu, dragă, dacă amesteci roșu și negru nu va ieși o culoare strălucitoare… Poate fi foarte întunecată!”.

Lasă copilul să fie creativ!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.