Home / Copil / 5 căi de explorat pentru a avea copii independenți

5 căi de explorat pentru a avea copii independenți

Dacă vrei să ai un copil independent, trebuie să-l crești așa. Știm cu toții că unele dintre acțiunile noastre împiedică autonomia copiilor noștri, în timp ce altele îi ajută să se îndrepte mai ușor spre independență și le măresc încrederea în capacitățile lor de a depăși provocările vieții. Știința s-a concentrat în mare măsură pe comportamente parentale care întăresc autonomia copilului. 

Iată cinci lucruri pe care le fac părinții pentru a-și ajuta copiii să-și dezvolte independența. 

1. Părinții copiilor independenți nu îi supraprotejează  

Este normal să dorești să-ți protejezi copilul, dar să-l protejezi prea mult poate avea efecte dăunătoare. Să fii mereu acolo pentru a face ceea ce copilul tău poate face singur, îl poate învăța dependent de tine și îl poate face să creadă că va fi pierdut  dacă nu ești lângă el. Conform unor cercetări științifice, supraprotejarea părinților poate duce la depresie la vârsta adultă și la o viață mai puțin satisfăcătoare. 

Ce poți face 

Încurajează-ți copilul să „facă lucruri singur”.  Pentru a obține independența, este bine să încurajăm copilul  să facă lucruri singur și să reducem la minimum intervenția noastră.  

Pentru a arăta copilului tău că este capabil să reușească fără tine, să-l ajuți să obțină autonomie, trebuie să-l lași să facă lucruri simple, să ia propriile decizii atunci când acestea nu sunt periculoase pentru el sau pentru alții.

2. Participarea la treburile gospodărești 

Participarea la treburile gospodărești este foarte benefică pentru copilul tău și a fost chiar dovedită științific. Acest lucru îi mărește autonomia, îl învață să fie responsabil, îl ajută să dezvolte abilități importante, cum ar fi încrederea în sine și îi permite să se simtă util.  

Cum procedezi

Întocmești o listă cu toate treburile gospodărești de făcut acasă și afli care sunt potrivite copiilor mici, astfel încât să ai mai multe opțiuni de oferit. 

Organizează o întâlnire de familie și roagă pe toată lumea să aleagă sarcinile pe care doresc să le facă. Nu uita să fii cât mai clară și să-i explici celui mic ceea ce te aștepți să facă el. De asemenea, trebuie să-i arăți cum să facă, deoarece „a șterge praful” sau „a-și strânge jucăriile” nu înseamnă același lucru pentru un copil și pentru un adult. 

3. Se concentrează asupra punctelor forte ale copiilor lor  

Știai că concentrarea pe punctele tari ale copilului tău poate fi mai benefică decât concentrarea pe punctele slabe ale acestora? Abordarea axată pe atuurile copiilor este destul de recentă. Acest lucru sugerează că identificarea și întărirea conștientă a punctelor tari ale copilului tău îi mărește perseverența, bunăstarea și independența, reducând în același timp nivelul de stres al acestuia. Aceasta nu înseamnă ignorarea slăbiciunilor sale, ci mai degrabă evitarea împingerii să facă lucruri pentru care nu are nici abilități, nici interes. 

Cum să adopți o abordare axată pe punctele forte ale copilului tău 

Rezistă tentației de a face ca alți părinți. Copilul tău nu trebuie să facă ca prietenii sau colegii săi de clasă. Nu trebuie să uiți niciodată că fiecare copil este o ființă unică, cu propriile sale puncte forte și puncte slabe. 

Descoperă punctele lui forte și ajută-l să le conștientizeze.

4. Părinții copiilor independenți practică simplitatea 

Pentru a stabili dacă jucăriile au avut un impact asupra comportamentului dependenței, în Germania, un grup de cercetători au eliminat toate jucăriile dintr-o grădiniță, apoi au urmărit comportamentul copiilor. Cercetătorii au descoperit că, fără jucării, copiii erau mai creativi, mai echilibrați și mai încrezători în abilitățile lor. De asemenea, au învățat să-și folosească abilitățile și pe cele ale semenilor lor pentru a-și atinge obiectivele.  

Chiar dacă nu este necesar să le luați toate jucăriile, alegerea mai conștientă și reducerea numărului de lucruri care îi distrag pot fi benefice.

Cum se practică simplitatea 

Propune alternative. Copiii adoră jocurile și jucăriile simple. Le place să facă căsuțe din perne, să se joace gătind cu pahare de iaurt goale, să creeze bufnițe cu rulouri de hârtie igienică… Umple o cutie cu obiecte reciclate și lasă copilul să se exprime și o să  vezi că este posibil să te distrezi cu cele mai simple lucruri. 

Un mod simplu de reducere a jucăriilor este să adopți o „regulă a jucăriei” potrivită pentru copilul tău. Aceasta implică să-i ceri  copilului tău să aleagă câteva jucării și pe celelalte să le oferi altor copii care nu au.

5. Lasă-i să participe la luarea deciziilor 

Ca orice abilitate, luarea deciziilor se învață. Copilul tău învață să ia decizii bune, exersând regulat. Cu alte cuvinte, cu cât îl încurajezi să participe la luarea deciziilor referitoare la el sau la familia ta, cu atât el va putea lua singur deciziile corecte. 

Cum se face în mod concret 

Încurajează-ți copilul să se exprime: Ce crezi? Tu ai fi făcut altfel, ce vei face data viitoare? Și tu, ce crezi? 

Practicați negocierea familiei. Negocierea este una dintre cele mai eficiente abordări pentru reducerea sau rezolvarea disputelor familiale. Aceasta implică învățarea de a-i asculta pe ceilalți, chiar și atunci când nu împărtășim același punct de vedere. Pentru a negocia cu succes cu familia ta, toți cei implicați trebuie să se simtă auziți și înțeleși. 

Când copilul tău știe că ai încredere în abilitățile sale, jumătate din muncă este deja făcută. 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.