Home / Bebelus / Alimentatie / Ce progrese face bebe la masă

Ce progrese face bebe la masă

 

shutterstock_82583305

În timpul meselor, bebelușul tău dă semne că ar vrea să mănânce singur? Ei bine, lasă-l să încerce, oricât de tare s-ar murdări. În felul acesta, el își afirmă dorința de independență și va face pașii necesari pentru aceasta. În primul rând trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru mesele bebelușului și să nu ceri prea mult de la el. Pentru a te ghida, iată etapele pe care le parcurge micuțul în fața farfuriei:  prima – el și biberonul, a doua – el și lingurița, a treia – el și castronelul.

10 luni: învață din experiență

De ce din experiență? Pentru că la 7-8 luni, copilul apucă lingurița și se joacă bătând cu ea în masă. Începe să vrea să mănânce singur, apucând alimentele cu toată mâna. Așa că după piure, dă-i bucăți mici de brânză și de fructe, pe care să le poată duce singur la gură. Apoi, îl poți lăsa să facă murdărie în jur, jucându-se cu mâncarea. Cu cât îl lași mai liber să se joace astfel, cu atât va mânca mai repede cu propria mână. Ai grijă doar să-i protejezi hainele cu un șorțuleț sau cu o bavețică și folosește-te de două lingurițe: una pentru tine și alta pentru el. La fel, două castronele: unul pentru tine și altul pentru el. Mișcările lui sunt imprecise, învață mai întâi cu ce capăt al linguriței se mănâncă. Apoi, vrea să ducă la gură lingurița, dar mișcările sunt imprecise.

 12 luni: precizia gesturilor

La 12 luni, reușește să ducă lingurița la gură. O mare vistorie. Încurajează-l să mănânce singur mai ales când nu-i dai mazăre sau alte alimente mărunte. Bebelușul încearcă totuși să adune bobițele de mâncare una câte una și să le mănânce.   Este posibil ca aceste eforturi repetate să-l obosească și să-l facă să renunțe. Deci, răbdare! Abia spre un an jumătate, bebe poate să ducă la gură lingurița pe jumătate plină. Masa durează mai mult, dar micuțul este foarte mulțumit.

 2 ani: plăcerea de fi autonom

La masă cu toată familia. Așa se poate numi etapa aceasta. În ultimul an, bebelușul și-a perfecționat tehnica pentru a deveni autonom. La 2 ani, știe să mănânce singur. Este momentul să-l așezi la masă cu familia, dacă programul lui și al celorlalți îți permite.
Progrese pe care le face bebe la masă

La 6 luni: reușește să bea din căniță.
La 7 luni: stă în scaunul lui pentru masă.
La 9 luni: Își ține singur biberonul, îl duce la gură și îl scoate când a terminat.

La 12 luni: ține un biscuit în mână și -l mănâncă fără probleme.
La 15 luni: ține cana specială, cu ambele mâini. Începe să manevreze neîndemânatic lingurița. Alege diverse alimente, arătând cu degetul.
La 18 luni: mănâncă o mică parte din mâncarea lui cu lingurița și cere ajutor când s-a plictisit.

La 21 de luni: Poate mânca singur, dar mai scapă mâncarea din linguriță.
La 2 ani: Mănâncă foarte curat.
La 2 ani și jumătate: descoperă furculița, dar mănâncă mai bine cu lingura.
La 4 ani: poate manevra cuțitul ca să taie alimente moi.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.