Home / Copil / Vrea doar joacă. Ce să fac?

Vrea doar joacă. Ce să fac?

Nu mai vreau lecţii! Vreau afară!” Îți sună cunoscut acest refren, nu-i aşa? Uneori, recunoşti că are dreptate, dar te consolezi repede: „ N-am ce-i face! Școala e școală!” Te-ai întrebat însă dacă-i face bine atitudine a ta? 

Cea mai bună formulă pentru momentele de relaxare ale celor mici este să permiți pauza de joacă. Din prima zi de şcoală şi până la bacalaureat, timpul liber este, pentru copii, mereu insuficient. Orele care rămân neocupate de lecţii, meditaţii şi micile activităţi casnice sunt însă o sursă de controverse în familie: părinții le cer micuţilor să lase calculatorul, joaca, sportul pentru ceea ce cred ei că este necesar. Dar ce câştigă un copil care este lăsat liber măcar o oră pe zi?

Tonusul se reface cu odihnă

După şcoală, nimic mai plăcut pentru cei mici, decât o oră de joacă, de relaxare totală. Pentru că îi aşteaptă apoi lecţii până seara târziu. Iar dacă au într-adevăr timp să bată mingea puţin sau să alerge prin parc cu colegii, asta înseamnă odihnă activă. Cu un astfel de program, orice copil se va aşeza relaxat să-şi facă lecţiile, şi le va însuşi mai bine.

Creativitatea presupune libertate

Cât se recreează după lecţii, copii desenează, ascultă muzică, fac diverse lucruri care le dezvoltă creativitatea. Fetiţa care încearcă să-i facă haine păpuşii creează de fapt modele şi variante, iar băiatul care se joacă de-a războiul cu prietenii, imaginează reguli şi situaţii când acestea pot fi aplicate. Adică îşi cultivă creativitatea. A-i lăsa liberi în astfel de momente înseamnă a-i lasa să-şi cultive imaginaţia, fantezia, gândirea creatoare.

Mişcarea, o sursă de sănătate

Joaca în aer liber după orele de şcoală îi dă copilului posibilitatea să se elibereze de stres, să-şi consume energia, să se echilibreze emoţional. Şi, nu în ultimul rând, îi ţine  greutatea corporală sub control, ceea ce în ultima vreme a devenit un deziderat greu de atins. Din ce în ce mai mulţi elevi sunt ameninţaţi de obezitate, din lipsa activităţii fizice.

Notele bune nu exclud joaca

Timpul liber şi joaca le redau buna dispoziţie şcolarilor şi starea potrivită pentru lecţii. Relaxarea readuce puterea de concentrare şi atenţia la parametri maximi, iar asta înseamnă randament la lecţii. Un copil obosit îşi face temele mai încet şi mai prost decât unul odihnit, care şi-a luat „porţia zilnică de libertate”.

Hobby-urile vorbesc despre talente

Priveşte-ţi copilul ce face când nu-l constrânge nimic. Unii cântă, alţii desenează, dansează sau lovesc mingea de fotbal mai ceva decât Chivu şi Mutu … Mulţi îşi exprimă astfel talentele. Chiar dacă nu toţi au talente de excepţie, oricum câştigă prin faptul că experimentează şi se cunosc pe ei înşişi. Ca să nu mai vorbim de faptul că în timpul lor liber, copiii îşi demonstrează  calităţile: unii sunt au aptitudini de lideri, alţii ştiu să asculte, sunt generoşi, empatici, au umor…

Timpul liber, o lecţie de viaţă

Nu degeaba spun pedagogii că cei mici învaţă ceva şi în somn. Asta ca să nu te mai temi că dacă nu-ţi vezi copilul cu cartea în mână, pierde vremea. Joaca în natură sau o excursie îi îmbogăţeşte cunoştinţele mai mult decât cartea de botanică ori de geografie. Orele în compania prietenilor îl ajută să cunoscă oamenii, reacţiile lor, calităţile şi defectele lor. Toate sunt o lecţie de viaţă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.