
Știai că vitaminele in sarcina au un impact direct asupra dezvoltării bebelușului tău? Dacă ești însărcinată ar trebui să cunoști rolul celor mai importante vitamine esențiale în timpul sarcinii.
Vitamina A luptă împotriva infecțiilor
Cu proprietățile sale antioxidante și antiinfecțioase, vitamina A ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea bebelușului, ajutând la creșterea celulară, creșterea osoasă și ajută la dezvoltarea ochilor, urechilor, membrelor, inimii și la formarea pielii.
De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar al bebelușului. Pentru a obține o cantitate suficientă de vitamina A, din dieta ta nu ar trebui să lipsească fructele și legumele precum morcovi, spanac, cartofi dulci, portocale, mango și caise.
Vitamina B6, bună pentru sistemul imunitar
Vitamina B6 ajută la metabolizarea proteinelor, lipidelor și carbohidraților, acestea contribuind la formarea globulelor roșii și a anticorpilor esențiali pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului. De asemenea, joacă un rol în dezvoltarea sistemului imunitar și poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra grețurilor și a vărsăturilor în timpul sarcinii.
Pentru a beneficia de această vitamină, este recomandat să incluzi în alimentație legume și fructe, semințe, leguminoase și nuci, precum și carne de pasăre și ficat. Iată câteva exemple: cartofi, varză, roșii, semințe de in și floarea-soarelui, alune, năut și banane.
Vitamina B9 are rol în dezvoltarea corpului bebelușului
Cunoscută sub numele de acid folic, vitamina B9 joacă un rol esențial în dezvoltarea corpului bebelușului, în special a coloanei vertebrale, a creierului și a craniului.
De asemenea, contribuie la dezvoltarea celulelor, a sistemului nervos și a globulelor roșii.
Un aport suficient de acid folic ajută, de asemenea, la reducerea semnificativă a riscului de apariție a anomaliilor congenitale precum spina bifida și poate preveni nașterile premature. Veți găsi vitamina B9 în legume și fructe, semințe și leguminoase, precum și în ficat. Iată câteva exemple: fasole albă, mazăre, spanac, sparanghel, semințe de in, cereale integrale, pepene galben și pere.
Vitamina C pentru sistemul imunitar
Consumul de vitamina C ajută sistemul imunitar să funcționeze bine, ceea ce este foarte important în timpul sarcinii! De asemenea, întărește sistemul nervos și ajută organismul să absoarbă mai bine fierul, care este esențial pentru formarea hemoglobinei, o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge, care transportă oxigenul către alte celule. Acest proces promovează vindecarea rănilor, repararea oaselor și multe altele. Iată câteva alimente bogate în vitamina C: citrice, mango, căpșune, pepene galben, ananas, kiwi, broccoli și varză de Bruxelles.
Vitamina D ajută la formarea a oaselor
În timpul sarcinii,vitamina D, cunoscută sub numele de vitamina soarelui, favorizează absorbția calciului și a fosforului, elemente esențiale pentru mineralizarea oaselor mamei și a bebelușului. Asigură formarea corectă a oaselor și dinților bebelușului, influențează pozitiv metabolismul, are un impact pozitiv asupra inimii, mușchilor și nervilor. Iată câteva exemple de alimente care conțin această vitamină: pește, lapte, gălbenuș de ou și ciuperci.
Vitamina E contribuie la creșterea vaselor de sânge
Se știe că vitamina E reduce riscul de cancer și menține pielea sănătoasă, dar în timpul sarcinii contribuie și la creșterea vaselor de sânge ale bebelușului, pe lângă stabilizarea structurii celulelor acestuia. Iată câteva alimente bogate în această vitamină: cereale integrale, nuci (arahide, migdale, alune), semințe, în special de floarea-soarelui, soia și legume verzi (în special spanac și avocado).
Dacă ți-a plăcut acest articol despre vitaminele in sarcina, mai poți citi și Cele mai importante temeri despre sarcina.