Home / Copil / Tu știi cum să calmezi o criză în public?

Tu știi cum să calmezi o criză în public?

Când cei mici fac o criză în public, părinții se înroșesc de rușine, în timp ce trecătorii se uită la ei deoarece copilul lor țipă! Uneori, vi se oferă chiar sfaturi, nu? Ce este de făcut?

De ce copiii fac crize în public?

Copiii mici fac crize deoarece nu-și pot exprima furia sau tristețea și nu au dezvoltat încă tehnici pentru a face față acestor emoții. Copiii mai mari, chiar dacă sunt capabili să se exprime, pot continua să facă crize pentru că nu au găsit mijloacele de a se calma, pentru că au nevoie de atenție sau este deja un obicei prost. De exemplu, dacă copilul observă că părinții renunță la regulile impuse în timpul unei crize, copilul va fi tentat să repete experiența.

Prevenirea crizelor în public

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să previi crizele publice și să-ți pregătești copilul pentru aceste ieșiri.

 • Vorbește-i și explică-i înainte de a ajunge la destinație unde mergeți și ce intenționați să cumpărați. Copiii sunt mai receptivi când știu la ce să se aștepte.
 • Stabilește limite clareasupra comportamentelor acceptabile sau inacceptabile. Determină cu el consecințele care vor rezulta din nerespectarea regulilor.
 • Nu-l întreba prea mult. Este important să ții cont de vârsta copilului și nivelul de înțelegere, dar și de starea ta generală. De exemplu, un copil obosit va deveni mai ușor iritat. Ia cu tine o gustare și una dintre jucăriile sale preferate pentru a-i distrage atenția, deoarece copiii se pot plictisi cu ușurință, mai ales dacă cumpărăturile nu-l preocupă și durează prea mult.
 • Trebuie să observi momentele sau motivele care declanșează crizeleîn public și, dacă este posibil, să eviți reproducerea acestora.
 • Încurajează copilul să participe la cumpărături. Îi spui că are voie să cumpere un singur obiect pentru el, să-i ceri părerea sau să-i explici utilitatea diferitelor articole pe care le cumperi pentru a-i mobiliza atenția.

Cum să gestionezi criza unui copil?

În ciuda bunelor tale intenții, poți preveni oare crizele copiilor? Nimeni nu poate garanta modul în care reacționează. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le poți face pentru ați ajuta copilul să depășească starea de nervozitate. În primul rând, este important să rămâi consecvent în intervențiile tale. Iată câteva sfaturi care să te ajute să gestionezi criza și să împiedici repetarea acesteia:

 

 • La primul semn de agitație, duci copilul într-un colț mai retras și îi reamintești regulile și consecințele, dacă nu le respectă.
 • Roagă copilul să se exprime și să nu fie copleșit de emoțiile negative!
 • Dacă totuși face o criză, rămâi calm. Dacă te vede nervos, copilul poate intensifica criza.
 • Vorbește-i cu blândețe în criză și, dacă îți permite, ia-l în brațe, ca să se liniștească. Poți să-l iei și să-l duci într-un loc liniștit, departe de ochii oamenilor.
 • Dacă copilul face o criză, lasă cumpărăturile și du-l în mașină ca să se liniștească. Revii când este calm și după ce ai vorbit cu el.
 • Ca părinte, nu renunța niciodată la reguli! Copilul va învăța rapid că trebuie doar să facă o criză și te face să te răzgândești.
 • Evită să te concentrezi asupra a ceea ce spun oamenii din jurul tău, ce gândesc despre voi și rămâi concentrată asupra copilului. El învață și are nevoie de toată atenția ta.
 • Când criza se încheie, felicită-ți copilul pentru că este din nou calm. Prin consolidarea comportamentelor pozitive, el va fi mai tentat să le reproducă singur.

Nu te descuraja dacă continuă să facă crize în public. Rămâi consecventă în intervențiile tale și el va ști că nu are nimic de câștigat prin reproducerea acestui comportament.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.