Home / Bebelus / Alimentatie / Tu știi ce nevoi nutriţionale are copilul tău?

Tu știi ce nevoi nutriţionale are copilul tău?


Laptele matern şi cel infantil conţin toate substanţele nutritive utile unei bune dezvoltări a bebelușului tău: proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale… Când bebeluşul tău creşte, alimentaţia variată şi echilibrată devine principala sursă a acestor nutrienţi. Descoperă ce rol are fiecare substanţă nutritivă în dezvoltarea bebeluşului tău.

Fierul – pentru buna funcţionare a sistemului imunitar
Bebeluşul tău se naşte cu rezerva de fier pe care tu i-ai transmis-o în perioada sarcinii şi care-i acoperă această nevoie nutrițională pentru patru luni. Acest mineral este indispensabil pentru bună funcționare a sistemului imunitar şi pentru dezvoltarea funcţiilor cerebrale şi cognitive. Prima sursă de fier pentru copilul tău este laptele matern (care conţine acest element într-o formă ce se asimilează rapid) sau laptele formulă. Între 6 luni şi un an, el are nevoie de 11 mg de fier pe zi. Laptele rămâne principala sursă, dar trebuie suplimentat prin diversificare, aşa că trebuie să introduci alimente bogate în acest mineral: cereale formulă, carne, peşte, ouă, legume cu frunze verzi. E bine să ştii că doar 10 – 25 % din fierul provenit din alimentaţie este asimilat în organism.

Calciul  construieşte un sistem osos solid
Până la trei ani, puiul tău are nevoie zilnic de 500 mg de calciu pe care şi-l ia în primele 6 luni din laptele matern sau formulă. Pe măsură ce creşte, trebuie să-i introduci în alimentaţie produse lactate adaptate vârstei lui, ca iaurtul şi brânzeturi dulci, deoarece acestea conţin un complex de calciu, fier şi proteine de bună calitate. 99% din cantitatea de calciu consumată zilnic de bebeluşul tău se acumulează în oase, de aceea e important să ştii cât calciu conţin alimentele: 250 ml lapte dulce (300 mg), 100 g iaurt obişnuit (85 mg), 100 g brânză dulce (135 mg).

Acizii graşi  ajută la dezvoltarea creierului

Ştiai că în primul an de viaţă creierul copilului tău creşte cu un gram pe zi? Şi pentru acest proces, are nevoie de lipide, adică de grăsimi esenţiale pentru formarea celulelor, în special cele ale creierului. Grăsimile sunt compuse din acizi graşi, iar cel mai important dintre ei este acidul gras linoleic, care are un rol extrem de important în dezvoltarea creierului. În primele luni de viaţă, necesarul bebeluşului de acid linoleic este acoperit de laptele matern sau cel formulă. Când începi diversificarea, e bine să suplimentezi aportul de acid linoleic adăugând la piureul sau la supa lui de legume o linguriţă de ulei de măsline sau de floarea soarelui. De asemenea alege produse lactate destinate etapei lui de vârstă, deoarece acestea conţin necesarul de acizi graşi de care el are nevoie.

Glucidele – carburantul organismului

Familia glucidelor include glucidele simple şi cele complexe. Cele simple sunt uşor de recunoscut, fiind reprezentate de fructoza din fructe, lactoza din lapte şi zaharoza, prezentă în dulciurile rafinate din comerţ. Aceste tipuri de glucide dau energie organismului pentru o scurtă durata de timp. Pâinea, cerealele integrale, pastele, cartofii sunt bogate în glucide complexe, ele reprezentând adevăratul carburant al organismului. 70% din laptele matern sau formulă reprezintă glucide, aşa că până la şase luni, bebeluşul tău primeşte cantitatea de care are nevoie. Începând cu diversificarea, el are nevoie de 12 g de glucide/ kg corp, aşa că poţi introduce şi alte surse, ca pastele integrale, cerealele integrale și cartofii. Evită până la vârstă de doi ani orice sursă de zaharoză.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.