Home / Sarcina luna de luna / Alimentatie / Tu ai lipsă de magneziu?

Tu ai lipsă de magneziu?

Nu te simţi bine? Ţi-ai pus problema dacă stai bine cu magneziul? O simplă cură poate rezolva toate tulburările de care te plângi.

Magneziul este considerat de mulţi ca un element fără importanţă. Total greşit, pentru că este un element vital pentru organismul uman. El participă la peste 300 de reacţii metabolice. Jumătate din magneziu se găseşte în dinţi şi în oase. Excesul de magneziu se elimină prin rinichi şi prin transpiraţie, mai ales la sportivi. Dar deficienţa este responsabilă de o seamă de tulburări diverse şi variate. Pentru că în România nu există statistici referitoare la carenţele de magneziu, ne vom folosi de cifrele comunicate de OMS, conform cărora, la nivel mondial, 60% dintre femei au nevoie de suplimente de magneziu. Din ce cauză? În primul rând, alimentaţia săracă.

De cât magneziu am nevoie

Doza zilnică recomandată femeii adulte este între 360-420 mg de magneziu. Ori, aportul nostru zilnic este în general de 250 mg. Situaţiile stresante favorizează pierderile. Şi un ultim factor foarte important şi mai puţin cunoscut este acela că există o formă de carenţă familială. Şi mai tulburător este faptul că o lipsă genetică de magneziu este implicată în boli grave ca depresia, maladia Alzheimer, Parkinson, epilepsie, la adulţi, şi autism şi hiperactivitate la copii.

Test: Tu cum stai cu magneziul?

 1. Eşti prea emotivă.                                                                      Da    Nu
 2. Te înfurii uşor.                                                                           Da    Nu
 3. Ai intestinele leneşe.                                                                  Da    Nu
 4. Ai puţină forţă în mâini                                                              Da    Nu
 5. Te simţi mereu obosită                                                               Da    Nu
 6. Ai dificultăţi să te concentrezi                                                   Da    Nu
 7. Ţi se bate ochiul                                                                         Da    Nu
 8. Inima ta este liniştită, dar ai senzaţia că unori se ambalează    Da    Nu
 9. Ai pierderi de memorie                                                              Da    Nu
 10. Simţi des furnicături în degete                                                   Da    Nu
 11. Ţi se întâmplă să ai contracţii involuntare ale degetelor           Da    Nu
 12. Ai un somn agitat                                                                       Da    Nu

Răspunde cu Da sau Nu. Numără câte răspunsuri de DA ai şi vezi în categorie te înscrii.

Dacă ai mai puţin de 3 DA

Nu ai lipsă de magneziu

Asta înseamnă că eşti printre fericitele 23% dintre femei care nu au carenţă de magneziu. Dacă te simţi obosită, este din altă cauză.

Ai între 4 şi 8 DA

Stocul tău este la limită

Te simţi în acest moment surmenată? Eşti la dietă? Ai, fără îndoială, lipsă de magneziu. Nu se poate spune că ai deja o deficienţă adevărată, dar pentru a-ţi umple stocul trebuie să faci cure de magneziu de câte două luni, de două ori pe an.

Ai între 9 şi 12 de „DA”

Ai, cu siguranţă, o mare lipsă de magneziu. Poate fi trecătoare, mai ales dacă ai traversat o perioadă mai grea şi te simţi obosită după cel mai mic efort. Poate fi vorba şi de o tulburare cronică. În acest caz, simptomele există de mai mult timp. Aşa că trebuie să iei permanent magneziu.

Un semn care nu înşală

Ştii ce este „semnul facial”? Este un test medical care pune în evidenţă lipsa de magneziu. Pentru a-l efectua, doctorul foloseşte un ciocănel special pentru testarea reflexelor, cu care ating obrazul în zona dintre lobul urechii şi colţul gurii. Dacă obrazul şi partea superioară a buzei se contractă brusc înseamnă că nu ai destul magneziu.

Şi copiii au probleme

Un deficit de magneziu poate să apară chiar de la vârsta de 18 luni, când este vorba de o formă genetică. Pentru că la această vârstă copilul este pe cale să finalizeze dezvolatrea creierului, copiii cu deficit de magneziu pot dezvolata autism sau hiperactivitate. Cu cât va primi mai repede magneziu, cu atât riscul se diminuează. Dacă vrei să ai un copil sănătos, trebue să faci o cură de magneziu înainte de sarcină.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.