Aluatul fraged nu trebuie ținut la dospit. Se prepară din făină, ou, zahăr pudră și grăsime. Ingredientele nu se amestecă prea mult, aluatul final trebuie să se fărâmițeze ușor. Există mai multe metode de preparare a aluatului fraged: frământat, frecat și bătut. În acest număr vă prezint câteva secrete pentru reușita aluatului fraged frământat. Acesta se folosește în general la tarte. Dacă faci o tartă sărată, nu se pune în compoziție zahăr.
- Toate ingredientele se țin la frigider înainte de prepararea aluatului fraged.
- Prepararea trebuie să se facă într-un loc răcoros și în timp foarte scurt.
- Se frământă foarte puțin pentru a nu se separa grăsimea din el. Dacă se frământă mult, se taie.
- Dacă aluatul s-a tăiat, se adaugă puțin lichid rece (apă, lapte, smântână) și un afânător (bicarbonat sau praf de copt) amestecat cu puțină făină. Dacă se face acest lucru, se stinge afânătorul cu puțină zeamă de lămâie.
- După preparare, se ține la frigider cel puțin 30 de minute. Dacă stă mai multe ore nu este nicio problemă.
- Se coace la foc iute la început, apoi la foc potrivit.
- Aluatul fraged copt trebuie să fie poros, sfărâmicios, când e strâns între degete.