Home / Bebelus / Testul Apgar pe înțelesul tuturor

Testul Apgar pe înțelesul tuturor

La maternitate, după ce ai născut, copilul tău va fi testat. Deja? O da! Acesta este testul Apgar: un indiciu al stării de sănătate a nou-născutului.

Într-adevăr, testul Apgar este metoda de observare simplă și eficientă care este utilizată pentru a măsura starea de sănătate a bebelușului. Aceasta determină dacă bebelușul tău are nevoie de asistență specială sau de intervenție rapidă. A fost propusă pentru prima dată în 1952 de către medicul american Virginia Apgar, în timpul unui congres al anesteziștilor.

Cum funcționează?

Pe lângă faptul că este rapidă și nedureroasă, metoda este menită să liniștească, atât personalul medical, cât și pe mamă. Este posibil să nu-ți dai seama că bebelușul este evaluat! De fapt, analizând factori specifici, echipa medicală va acorda copilului tău o notă. Din fericire, majoritatea bebelușilor sunt raportați a fi sănătoși, dar mai sunt și nou-născuți care au nevoie de ajutor și este bine să se intervină în primele minute.

Testul Apgar evaluează astfel cinci stări diferite ale bebelușului, la 1 minut după naștere, apoi la 5 minute de viață. Fiecare dintre aceste stări este evaluată pe o scară de la 0 la 2, apoi rezultatele sunt adunate.

Iată cei 5 factori pe care îi observă medicul pentru a calcula indicele Apgar:

Culoarea pielii

 • albastru peste tot – 0 puncte
 • alb la capete și roz pe corp – 1 punct
 • toate roz – 2 puncte

Bătăile inimii 

 • absente – 0 puncte
 • lente – 1 punct
 • rapide – 2 puncte

Reflexe 

 • fără răspuns: 0 puncte
 • reacționează la stimulare: 1 punct
 • plâns și tuse: 2 puncte

Tonusul muscular

 • slăbiciune: 0 puncte
 • unele îndoiri sau întinderi: 1 punct
 • mișcări active: 2 puncte

Respiraţie 

 • absentă: 0 puncte
 • slabă sau neregulată: 1 punct
 • bună și bebelușul tău plânge: 2 puncte

Ce înseamnă aceste rezultate?

În general, bebelușii obțin un scor între 7 și 10 puncte, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de îngrijire imediată – el se adaptează în mod normal la viața extrauterină. Sigur, părinților le place să audă că bebelușul lor a avut un 10, dar și un 8 sau 9 este un scor bun!

Se estimează că copiii cu un scor între 8 și 10 se află într-o stare perfectă de sănătate și au nevoie doar de îngrijire de rutină. Un scor între 5 și 7 înseamnă că bebelușul a suferit în timpul nașterii și probabil are nevoie de asistență respiratorie. Medicul va freca mai întâi riguros pielea bebelușului sau îi va oferi oxigen folosind o mască.

Când rezultatul este sub 5, situația este mai alarmantă. Un medic neonatolog va veni rapid să aibă grijă de bebeluș și să-i ofere îngrijirea adecvată.

Test aproape 100% fiabil

Rezultatele testului Apgar sunt, în general, foarte fiabile: indică starea bebelușului atunci când acesta se naște. Datorită lui, medicul reacționează rapid și acest lucru înseamnă salvarea unei vieți! Acestea fiind spuse, o naștere dificilă, o naștere prematură sau administrarea de analgezice pot afecta puțin rezultatele. În aceste condiții, scorul Apgar nu poate descrie întotdeauna starea reală a bebelușului.

Ar trebui să ne îngrijorăm pe termen lung?

Doar pentru că scorul Apgar este mai slab nu înseamnă că copilul tău nu se va dezvolta normal: acest scor nu are valoare pe termen lung. Unii specialiști au sugerat că nou-născuții al căror scor rămâne scăzut în cel de-al cincilea minut de viață au șanse mai mari de a dezvolta tulburări neurologice, dar studii recente au arătat că această teorie este complet falsă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.