Home / Bebelus / Alimentatie / Sensibilitatea gustativă a bebelușilor

Sensibilitatea gustativă a bebelușilor

Bebelușul tău refuză sau se strâmbă la aromele mai puternice și la texturile mai mari? Află tot ce trebuie să știi despre sensibilitatea gustativă a bebelușilor.

Gustul se dezvoltă încă de când bebe este în burtică și prin lichidul amniotic el experimentează primele arome ale mâncărurilor pe care le consumă mama. Cercetătorii au descoperit că bebelușii au încă din burtică o preferință înnăscută pentru dulce și aversiune pentru gustul amar care se manifestă prin grimase, salivare abundentă și refuzul de a suge.

Cum se dezvoltă gustul după naștere

La naștere bebe posedă nu mai puțin de 7000 de papile gustative, în schimb ce un adult posedă doar 3000 de papile gustative. Acum poate distinge deja cele 4 gusturi: dulce, sărat, amar și acru. Încă din primele zile de viață bebe manifestă o preferință pentru gustul dulce, căci dulce stimulează procesul de supt, îl calmează și-i dă o stare de bine. Acest efect calmant este foarte evident în primele săptămâni de viață. În perioada de alăptare, bebe continuă să se familiarizeze cu diferitele gusturi prin laptele matern. Sugarii alăptați la sân acceptă mai ușor aromele și gusturile noi în comparație cu bebelușii hrăniți cu lapte formulă. Iată de ce bebelușii sunt foarte sensibili la toate aromele și texturile din alimentația lor, chiar de la începutul diversificării.

De ce bebelușii au o sensibilitate gustativă

Distincția gusturilor se face grație diferitelor papile gustative situate pe limbă și în cavitatea bucală. Cele 7000 de papile gustative din cavitatea bucală a sugarului fac ca orice aliment să aibă o aromă de două ori mai puternică decât pentru noi. Sensibilitatea gustativă face ca alimentele dulci și cele cu un gust neutru să fie mai ușor acceptate la începutul diversificării. Medicii pediatri le recomandă mămicilor să înceapă diversificarea cu măr sau cu morcov, deoarece acestea sunt dulci ca și laptele matern.  Intră apoi în meniu fasolea verde, cartoful, rădăcinoasele albe, spanacul, perele, bananele. După vârsta de 8 luni sunt introduse și legumele cu o aromă mai puternică, așa cum sunt conopida și broccoli. E bine să știi că sugarii au o memorie… scurtă. După trei săptămâni nu-și mai amintesc o aromă sau un gust, deci dacă a refuzat piureul de broccoli, pregătește-i-l într-o altă combinație.

9 trucuri pentru acceptarea gusturilor noi:

 • Medicii pediatri recomandă să nu adăugăm sare sau zahăr în meniul lor tocmai pentru că ei au această sensibilitate gustativă care face ca fiecare aromă să fie de două ori mai puternică.
 • Alimentele noi se introduc unul câte unul, cu un interval de 2-3 zile pentru fiecare. Nu trebuie amestecate decât după ce bebe a făcut cunoștință cu cele mai importante. Dacă respinge un nou aliment, mama trebuie să revină la ceea ce-i place și să aștepte 7-10 zile ca să-l mai încerce pe cel refuzat.
 • În faza combinațiilor, îi prezinți un aliment nou amestecat cu unul pe care deja micuțul îl cunoaște și l-a acceptat.
 • Nu te opri la primul refuz. Uneori trebuie să-i propui sugarului de 15 ori un aliment nou pentru a-l aprecia.
 • Trebuie să știi că neofobia, adică frica de a încerca noi alimente, este normală și se poate atenua cu timpul. Niciun copil nu va refuza pentru totdeauna un aliment, dacă știi cum să-i trezești interesul.
 • Înainte de a-i oferi alimentele cu lingurița, e bine să-i pui pe buze și pe limbă un pic de piure, ca să simtă gustul și mirosul.
 • Este bine să începi prin a-i oferi piureuri fine, dar ai grijă pentru cât timp. Nu este bine să stagnezi prea mult în această etapă, pentru că îți va fi foarte greu să treci la texturi mai groase. Bebelușul nu le va mai accepta.
 • O mare provocare este aceea de a nu lăsa bebelușul să dicteze ritmul și programul meselor. Este normal, la început să fie hrănit când îi este foame. Apoi, în măsura posibilităților, trebuie să urmeze programul de masă al familiei.
 • Când nu-i place un aliment, bebelușul are tendința de a-l scuipa. Nu trebuie să te îngrijorezi, este pur și simplu un reflex.
 • Părinții sunt responsabili pentru calitatea alimentelor pe care le oferă copilului, dar copilul este cel care hotărăște cantitatea pe care o va ingera. A forța un bebeluș să-și termine biberonul sau porția pe care i-ai pus-o în farfurie este total greșit. Copilul mănâncă doar când îi este foame și atât cât are nevoie.
 • În concluzie, tot ce trebuie să faci este să-i oferi copilului tău o mâncare variată și sănătoasă, permițându-i să-și exprime propriile gusturi și preferințe. Este un lucru recunoscut că bebelușii expuși la o mare varietate de savori și de texturi sunt foarte deschiși să experimenteze și să accepte cât mai multe alimente.

De la vâsta diversificării, desigur. Laptele de mamă este primul gust pe care îl cunoaștem. Sugarul îl percepe cu vârful și lateralele limbii. Pe măsură ce creș te, i se dezvoltă alte și alte papile, pe toate zonele limbii, specializate pentru fiecare gust, astefel că la vârsta divesificării poate percepe și alte gusturi. Dar, nu trebuie să uităm încă un alt lucru esențial, acela că gustul este puternic asociat cu mirosul mâncării, cu textura și cu temperatura ei.  Fiecare dintre acestea reprezintă un stimul senzorial care ne ajută să percepem savoarea mâncării. Aventura gustului începe totuși din viața intrauterină: se știe că fătul percepe diverse gusturi cu care vine în contact din hrana mamei. Dar, revenind la întrebare,spuneam că educarea gustului începe de la vâsta diversificării: mai întâi, bebelușul cunoaște câte un aliment, apoi este familiarizat cu o combinație de două alimente. Și lucrurile evoluează treptat, combinațiile de gusturi devin din ce în ce mai complexe.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.