Home / Copil / Se joacă mereu cu mâncarea. E rău?

Se joacă mereu cu mâncarea. E rău?

shutterstock_169271546

Care mamă nu știe că masa bebelușului are și un final „apoteotic“… Piure peste tot, rondele de morcov zburătoare… E vorba de un copil răsfățat sau există și un beneficiu în toate acestea? 

Mâncarea îmbogățește… vocabularul

Cercetătorii au observat că micuții sub 18 luni învață mai ușor numele alimentelor și le folosesc în comunicare, dacă sunt lăsați să se joace cu mâncarea. Mai mult, recunosc culorile și texturile. În concluzie, jocul cu mâncarea este benefic. Rezultatele studiului ridică și câteva întrebări interesante despre modul în care învață copiii și explorează. Dacă atunci când este vorba despre un obect solid, cu caracteristici precise, este suficient să-l privească pentru a-l recunoaște, pentru obiectele nonsolide, copiii au nvoie să le observe și să le utilizeze pentru a le recunoaște. De aceea, cercetătorii afirmă că cel mai bun context de explorare a substanțelor nonsolide este ora mesei. Copiii descriși de părinții lor ca fiind ca dezordonați la masă, au dovedit cele mai mari capacități de învățare: micuțul mâncăcios murdar își pune creierul în acțiune și își creează noi categorii lexicale. Un copil care a făcut tot ce i-a dat prin cap cu desertul a înțeles ce este acest desert pentru că a achiziționat o mulțime de informații despre el.

Copilul gustă literalmente lumea înconjurătoare, ducând la gură tot felul de obiecte.

Și totuși, să accept dezordinea la masă? 

Da, iată o problemă. Din momentul în care vrea să mănânce singur, bebe își bagă mânuțele până la coate în mâncare și totul în jur se transformă într-un patinoar de piure. Și atunci, încep restricțiile.

Pe cine deranjează limitările?

  • Pe copil: nu poate să se renunțe la joaca lui cu mâncarea și, în fața enervării tale, devine încăpățânat. Mesele sfârșesc prin conflictuale.
  • Pe tine: ți-e pur și simplu grază că vine ora mesei. Copilul te supune unui adevărat tur de forță după ce a mâncat, când trebuie să speli toată bucătăria. Și, cel mai rău, ești convinsă că nici n-a mâncat cât trebuie.

Ce ar trebui să știi

Bebelușul tău are vârsta la care descoperă materiile, vrea să le atingă și să le utilizeze. Familiarizându-se cu alimentele în acest mod, le va accepta mai ușor.

Ce trebuie să faci

Nimic mai mult decât să pui sub masă un covor de plastic pe care să-l cureti ușor, să-i cumperi copilului o farfurie cu ventuză, ca să nu răstoarne mâncarea, și să-l îmbraci cu un șorțuleț special sau cu o pelerină de plastic.

.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.