Home / Copil / Sângerarea nasului: când să-ți faci griji?

Sângerarea nasului: când să-ți faci griji?

Sângerările nasului – sau epistaxisul – sunt adesea mai deranjante decât îngrijorătoare. Îți prezentăm un mic ghid despre ce trebuie făcut atunci când copilul tău are sângerări nazale.

Cauze posibile

Desigur, o lovitură în nas poate provoca sângerări, dar principalele cauze ale sângerărilor nazale la copii rămân zgâriatul în nas, uscarea nasului din cauza căldurii și suflatul nasului foarte tare.

De asemenea, leziunile, alergiile și răcelile pot crește riscul de sângerare prin slăbirea pereților nazali. În plus, un efort susținut, o emoție puternică, o furie puternică sau o situație care crește tensiunea arterială poate fi, de asemenea, factorul declanșator al unei sângerări nazale.

Ce este de făcut?

Când copilul apare în fața ta cu nasul plin de sânge intri imediat în panică. Vederea sângelui accentuează nervozitatea copiilor și a ta implicit. Să-i aplec capul, să îl las pe spate…? Iată ce trebuie să faci, dar cel mai important este să rămâi calm.

 • În primul rând, așază copilul jos. Vederea sângelui l-ar putea speria în așa măsură încât el ar putea simți că i se înmoaie picioarele. 
 • Cere-i să încline ușor capul înainte, astfel încât sângele să curgă din nas și nu să-i alunece pe gât. Dacă se întâmplă acest lucru, cere-i să scuipe pentru a nu-i provoca greață sau vărsături.
 • Cere-i să-și sufle nasul foarte ușor pentru a scoate cheagurile.
 • Strânge partea superioară a nărilor (direct sub osul nasului) timp de aproximativ zece minute, bineînțeles cu pauze. Verifică dacă sângerarea s-a oprit. Dacă nu, continuă  presiunea în același loc timp de 20 de minute.
 • Poți aplica puțină gheață pe nas pentru a încetini sângerarea, provocând constricția vaselor de sânge.
 • Cere-i copilului să rămână calm o jumătate de oră după încetarea sângerării. Ai grijă să nu se atingă sau să nu-și frece nasul. Nici nu încerca să-l cureți prea mult, riști să declanșezi din nou sângerarea.

Prevenire: este posibil?

 • Instalează un umidificator  în cameră și aerisește cât poți de des. Nu face căldură prea mare în cameră.
 • Atenție la degetele introduse în nas! De asemenea, verifică dacă copilul tău nu-și suflă nasul prea puternic, deoarece și aceasta ar putea fi o cauză a sângerării nazale.
 • Dacă copilul are pereții nazali foarte uscați sau cu mâncărime, unge-i cu puțină vaselină.
 • Strănutul cu gura deschisă va reduce riscul de sângerare.
 • Taie cu atenție unghiile copiilor…

Copilul meu are sângerări nazale noaptea. Este rău?

Noaptea, aerul din casă poate fi prea uscat, ceea ce favorizează sângerarea. Aerul insuficient umezit ajunge să creeze gâdilături în nas, pe care copiii le combat prin frecare sau zgâriere. Atunci apare „catastrofa” și găsești dimineața perna pătată de sânge. De foarte multe ori părinții cred că sângerarea a fost foarte abundentă, dar nu este așa, sângele se răspândește și dă impresia că este în cantitate mare. Liniștește-ți copilul. Curăță-i ușor nasul și umezește-i bine camera în următoarele zile, deoarece micile cicatrici sunt fragile și pot declanșa din nou sângerări în cazul în care copilul tău se scarpină din nou în noaptea următoare.

Fără umidificator?

„Dacă nu ai un umidificator, așază un prosop umed răsucit pe un raft sau agățat în camera copilului. De asemenea, așază un castron mare de apă lângă sau pe sursa de căldură. 

Când să consulți medicul?

Consulți medicul dacă sângerarea…

…este puternică și persistă peste 15 minute fără oprire.

…este cauzată de o vătămare (lovitură, cădere etc.)

…este cronică: dacă copilul are sângerări nazale frecvente sau are sângerări nazale repetate.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.