Home / Viata de familie / Interviu Vedeta / Raluca Zenga: „A fost greu până am găsit formula echilibrului.“

Raluca Zenga: „A fost greu până am găsit formula echilibrului.“

Raluca Zenga este acum o mamă experimentată. Are doi copii și a trecut cu ei printr-o mulțime de situații în care a trebuit să-și pună în aplicare tactul, intuiția, răbdarea. Iar când copiii au mai crescut, a scris și o carte spre folosul altor mame.  

Este suficientă iubirea ca să fii o mamă bună?

Cu siguranță să-ți iubești copiii la modul abstract este un act incomplet. Manifestarea iubirii de părinte presupune prezență, implicare, devotament, și uneori chiar sacrificiu.

Spui că Manualul mămicii ZEN este cartea pe care ai fi dorit să o ai când erai mămică începătoare. Poți să faci un top al problemelor care ți s-au părut mai dificile?

  La primul copil am descoperit cu eram o persoană anxioasă, care tremura nopțile lângă pătuț de teamă că bebe se poate îneca în somn și dădeam din colț în colț la crizele de colici. Pe de altă parte, luptam cu sentimente contradictorii: parcă treaba cu maternitatea trebuia să fie mai distractivă. Noua responsabilitate mi se părea copleșitoare și mă trezeam dornică de libertatea de odinioară, de orele de somn, de intimitatea netulburată cu soțul meu…  De aceea mi-am propus să scriu “Manualul mamicii ZEN”, ca terapie și răspuns la toate aceste dileme.

Ești o mamă cu strategii și principii bine stabilite sau te adaptezi pe măsură ce copiii cresc?

Plec de la principii, dar vreau să rămân flexibilă. Material, copiii mei nu au foarte multe jucării, poate sigurul lux este tableta (cu uz limitat!) și nici nu-i îmbrac în haine de super-firme cu care sa iasă la joacă! Încerc să-i cresc cumpătați, iubitori de natură, nu dependenți de jucării și gadget-uri scumpe. Și pentru că au nevoie de mine, nu ne-am separat nici măcar pentru un weekend!
Cel mai greu moment din viața de mamă?

Cu siguranța cel mai complicat moment a fost la venirea pe lume a celui de-al doilea copil, Walter Junior, când a trebuit să renunț la simbioza în care trăiam cu fetița mea.

Ce le dai de mâncare și ce nu?…  

Mâncarea este un capitol foarte important în familia mea. Urmăm o dietă fără gluten. La gătit folosesc doar ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos, am înlocuit cartofii prăjiți cu cartofii dulci la cuptor și cât mai puține lactate pasteurizate. Doar iaurturi cu un aport important de fermenți lactici! Nu le ofer copiilor micul dejun american cu cereale și lapte, ci prefer o omletă, clătite din făin de cocos și lapte de migdale cu banane, căpșuni și miere (sau sirop de arțar!), un iaurt simplu în care am adăugat eu fructe proaspete tăiate cubulețe (orice găsim de sezon!), o budincă de casă cu măr copt, o cremă de brânză cu bastonașe din morcovi, țelină și castravete! Avem orele de masă bine stabilite și rar ne abatem de la ele. Între mese sunt permise snacks-uri sănătoase, fructe, câte un “sandwich” din biscuiți fără gluten, unt de arahide și de alune cu cacao.

Ne oferi o rețetă pe care o pregătești copiilor tăi?   

Da, o negresă fără făină de grâu, foarte sănătoasă. Iată de ce aveți nevoie:
125 g de făină de cocos, 3 ouă mari, 250 g de miere sau de sirop de arțar,
250 g de cacao, 250 g de ciocolată pentru gătit, 1/2 de linguriță praf de copt,
un praf de sare, 1 linguriță de oțet de mere (opțional), 1 linguriță de esență de vanilie, ulei de cocos sau unt pentru uns tava.
Mixezi ouăle cu cacaua, mierea, esența de vanilie, oțetul. În alt bol, combini făina de cocos, praful de copt și sarea. Torni gradual făina în compoziția cu ouă, și amesteci cu mixerul. Ungi tava și verși conținutul bine omogenizat, în care amesteci bucățele de cicolată. Dai negesa la cuptor, la 180-200 de grade, 25 de minute. Când e gata o ornezi cu fulgi de cocos sau nuci caramelizate… Un deliciu!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.