Home / Bebelus / Alaptare / Principalele motive pentru a alăpta copilul!

Principalele motive pentru a alăpta copilul!

Mai ai puțin timp până naști și încă nu știi dacă o să-ți alăptezi copilul? Se estimează că creșterea la nivel mondial de 8% a alăptării exclusive până la șase luni a scăzut mortalitatea infantilă și a redus problemele de fertilitate. O să explorăm împreună în articolul următor principalele motive pentru care alăptarea este atât de bună!

Cu ceva ani în urmă medicii recomandau minimum 4-6 luni de alăptare la sân, dar beneficiile alăptării îi face să recomande acum o perioadă cât mai mare de timp, chiar și până la 2 ani.  Cu cât un copil este alăptat mai mult timp la sân cu atât este mai protejat împotriva infecțiilor. Laptele matern conține anticorpi care ajută bebelușii să evite și să combată bolile.

Una din cinci mame care alăptează se va opri după câteva zile, câteva săptămâni sau câteva luni din diferite motive. Important este să încerci! Dacă încă eziți și cauți argumente pentru alăptare, iată câteva:

1. Un aliment complet

Formula de lapte praf satisface toate nevoile copilului, dar nu suportă comparație cu laptele matern. Să luăm un exemplu simplu: diferența dintre scaunele unui copil alăptat și al unuia care este hrănit cu lapte formulă sunt diferite total. Fecalele primului sunt mai puțin abundente decât al doilea, deoarece aproape toate componentele laptelui matern sunt folosite de corpul copilului, astfel încât nu mai rămâne mult de eliminat. În cazul laptelui formulă, deoarece compoziția sa este chimică, sistemul digestiv respinge o bună parte din aceasta în scaun.

2. Aliment sănătos prin excelență

Laptele matern este recunoscut la nivel mondial pentru calitățile sale imune. Conține anticorpi care îi întăresc sistemul imunitar al copilului, care este foarte slab la naștere. Aceasta nu înseamnă că bebelușii nu vor fi niciodată bolnavi, dar vor fi bolnavi mai rar și mai puțin timp decât un copil care nu este alăptat.

3. Întotdeauna gata

Laptele matern este întotdeauna proaspăt și la temperatura potrivită, are o consistență ideală, nici prea gros, nici prea subțire și conține întotdeauna cantitatea potrivită de substanțe nutritive necesare dezvoltării bebelușului. Indiferent dacă sunteți acasă sau în mișcare, puteți hrăni bebelușul oricând. Un plus uriaș este noaptea, când nu ești nevoită să mergi la bucătărie și să prepari laptele.

4. Proces automat

Nu trebuie să faci nimic special pentru a produce lapte. Imediat după naștere, procesul începe natural și de la prima hrănire, organismul primește semnalul de a produce lapte. Cu cât sunt mai frecvente momentele de supt ale bebelușului, cu atât mai mult lapte va produce organismul. 

5. Apropiere afectivă

Este recunoscut faptul că mamele care alăptează dezvoltă o relație intimă mai  specială cu copilul lor. Aceasta nu înseamnă că mama care nu alăptează nu-și iubește copilul la fel de mult ca mama care alăptează, ci contactul regulat piele-piele duce inevitabil la o relație de afecțiune și calm între cei doi.

6. Laptele nu costă nimic

Desigur, alăptarea nu se face doar pentru a economisi bani, dar știm cu toții că alăptarea la sân nu costă nimic.

7. Pierdere în greutate crescută pentru mamă

Alăptarea facilitează pierderea în greutate a mamei, deoarece se bazează pe rezervele de grăsimi acumulate în timpul sarcinii. Când alăptezi, organismul arde 940 de calorii pentru fiecare litru de lapte pe care îl produce. Pierderea în greutate, aproximativ un kilogram pe lună, va fi lentă, dar continuă.

Dezavantaje pentru mamă

Trebuie menționat, de asemenea, că alăptarea nu este fără sacrificiu. Laptele matern este atât de ușor de digerat (aproximativ 1 oră  și 30 de minute) încât bebelușul alăptat va bea mult mai des decât un bebeluș care primește lapte-formulă, în medie, la două-trei ore. Mama doarme mai puțin pentru că tatăl nu are cum să preia hrănirea bebelușului.

Depinde de fiecare ce alege. Trebuie să cântărești avantajele și dezavantajele, să-ți evaluezi capacitatea de a face acest lucru și să decizi perioada de alăptare. Dacă din tot felul de motive nu poți face acest lucru și ești stresată, o să transmiți această stare și copilului, care va refuza să colaboreze cu tine. Însă fii sigură că tot laptele matern pe care îl oferi celui mic merită greutatea sa în aur, pe care niciun lapte-formulă nu îl poate oferi.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.