Home / Bebelus / Tu știi să-i dai primul ajutor în caz de accident?

Tu știi să-i dai primul ajutor în caz de accident?

copil mananca mult

Mai mici sau mai mari, accidentele sunt o amenințare permanentă, mai ales în primii ani de viaţă ai copilului. Dacă nu poţi totdeauna să le previi, cel puțin, poţi să te pregăteşti pentru a da primul ajutor.

Din clipa în care bebe începe să meargă şi să scotocească, liniştea ta s-a dus. Orice lucru se poate transforma într-o amenințare și oricând se poate întâmpla un accident casnic. De aceea, oricât de neplăcut ar fi subiectul, e bine să știi ce i se poate întâmpla micuţului într-o simplă joacă şi ce ai de făcut până ajungi cu el la doctor.

Sufocare cu mici obiecte
Sufocarea prin înec, apărută prin aspirarea unor corpuri străine, este una dintre cele mai frecvente cauze de accidente casnice. Imediat ce bebelușul face primii pași de unul singur, va trebui să pui în locuri sigure obiecte cum sunt acele, nasturii, bateriile de ceas, monedele, biluţele şi alte mărunțișuri. De cele mai multe ori reuşeşti să intervii la timp. Ce te faci însă când copilul a înghițit un astfel de obiect și îți arată că nu mai poate respira?

Primul ajutor pentru sufocare
Dacă s-a înecat, nu scoate nici un sunet, nu poate respira şi a început să se înroşească, ba chiar să se albăstrească un pic, trebuie să acționazi rapid. Undeva, căile respiratorii sunt astupate complet. Gestul salvator în această situaţie este manevra Heimlich, pe care trebuie s-o înveţi neapărat. Se poate face în picioare (când micuţul este conştient) sau la orizontală (când acesta a leşinat).
Ce faci?
• Te aşezi în spatele copilului, îţi treci braţele pe sub braţele lui, pumnul drept îl aşezi cu degetul mare pe abdomenului lui (un pic deasupra buricului), iar mâna ta stângă va face priză pe încheietura mâinii tale drepte. Nu-ţi rămâne decât să presezi abdomenul copilului de câteva ori prin mişcări bruşte (pumnului tău drept îi imprimi o mişcare ascendentă). Presiunea pe abdomen se transmite şi în torace, împingând afară obstacolul. De cele mai multe ori manevra reuşeşte, copilul începând să respire şi să tuşească puternic.
• Dacă micuţul îşi pierde cunoştinţa, culcă-l pe jos cu faţa în sus. Deschide-i gura şi caută să vezi ce îi închide căile respiratorii. Dacă obiectul nu a pătruns în gât, cu degetul mic făcut cârlig, încearcă să agăţi obstacolul şi să-l tragi afară. Nu băga mai multe degete, că rişti să-i înfunzi şi mai mult căile respiratorii. Nu încerca aşa ceva, dacă nu vezi obstacolul.
• În situaţia în care nu ai putut să disloci obstacolul, treci la pasul următor: Heimlich culcat. Încalecă picioarele micuţului aşezându-te cu faţa spre el. Pune podul palmei tale drepte pe abdomenul lui, între ombilic şi stern. Apasă apoi cu mişcări bruşte. După cinci astfel de apăsări verifică-i respiraţia.

Sufocarea cu mâncare
Dacă s-a înecat cu puțină mâncare sau cu câteva picături de apă, nu este grav! Lasă copilul să tuşească, tusea fiind cel mai bun mecanism de curăţare, în acest caz. Nu este nevoie nici măcar de „bătaia” pe spate. Atâta timp cât respiră bine, lasă-l în pace!

Respiră pentru el!
Dacă micuţul a scăpat de bucăţica de mâncare sau obiectul cu care s-a înecat, dar nu și-a reluat respirația, va trebui să-i faci respiraţie „gură-la-gură”. Pui copilul cu faţa în sus și îi dai uşor capul pe spate (îi ridici bărbia). Apoi îi acoperi gura cu gura ta şi îi strângi nările între degetele tale. Cantitatea de aer pe care o pompezi în plămânul lui variază cu vârsta copilului. Urmăreşte dacă i se ridică toracele. Acesta este semnul că aerul îi pătrunde în plămâni. Respiraţiile trebuie date rar – una la 3 secunde. Între ele, desprinde-ţi gura de a copilului şi lasă-l să expire. La fiecare minut verifică dacă micuţul are puls. Dacă are puls şi nu respiră, continuă cu respiraţia artificială (până se trezeşte sau vine ambulanţa). Dacă nu are puls, are nevoie de resuscitare cardiopulmonară.

Cum previi accidentele?
Nu lăsa la îndemâna copilului:
1. Alimente: alune (până la 3 ani), nuci, boabe întregi de struguri, floricele de porumb, morcov întreg şi crud, crenvurştii, cârnăciori subţiri, acadele, tablete de gumă.
2. Obiecte: părțile demontabile ale jucăriilor, monede, bile de sticlă, piese de joc (zaruri, piese mici de şah etc., inele, mărgele, ace de siguranţă, lame de ras, baterii de ceas.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.