Home / Bebelus / Alimentatie / Prea mult sau prea puțin lapte?

Prea mult sau prea puțin lapte?

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Faptul că ai un copil sănătos nu te scutește de griji. Sănătatea este o stare care trebuie păstrată, iar alimentația echilibrată a micuțului este ajutorul tău numărul 1. Iată, pe scurt, care sunt cele mai frecvente îngrijorări ale mamelor și soluțiile lor. 

 Între 0-6 luni: Prea puțin lapte?

Un nou-născut are nevoie zilnic de 110 calorii pe kilogram/corp. Laptele matern și formulele oferă aproximativ 20 calorii la fiecare 30 ml de lapte. Un bebeluș de 3 kilograme are nevoie, deci, de 330 calorii, adică de aproximativ 550 ml de lapte sau formulă în fiecare zi. Cei mai mulți bebeluși nu vor consuma mai mult de 90 ml de lapte la o masă, deci, pentru a-și asigura necesarul caloric, au nevoie de cam 6 mese pe zi.  Vei observa că pe măsură ce bebelușul tău crește, el își va stabili singur porțiile de mâncare.

6-8 luni: Bea destul lapte?

La 6 luni, bebelușul ar trebui să bea între 180-210 ml de lapte, la fiecare masă. Asta, în completarea cerealelor sau a oricărui alt aliment introdus. Desigur, aceasta este cantitatea standard, din „carte”. Unii copii mănâncă mai mult, alții mai puțin. Dacă diferențele sunt mici față de acest standard, dacă bebelușul se dezvoltă bine și se apropie de greutatea normală pentru vârsta lui, nu trebuie să-ți faci griji. Iar dacă bebelușul tău are o poftă de mâncare exagerată sau, dimpotrivă, nu vrea să mănânce orice i-ai oferi, este cazul să te adresezi pediatrului.

9-12 luni: Cum faci să nu renunțe la lapte? 

Între 8 și 12 luni, bebelușul începe să mănânce mai multă mâncare solidă. Ca să-l faci să nu renunțe la lapte, acum este bine să i-l amesteci în mâncărurile solide, fie că vorbim despre laptele matern, fie despre laptele formulă. Chiar dacă laptele nu mai este sursa principală de nutrienți, el joacă un rol important în dezvoltarea micuțului. Mai mult, laptele poate fi o gustare delicioasă sau o masă de seară care-i asigură un somn bun.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

One comment

  1. multumesc..bine de stiut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.