Home / Copil / Pesticidele: cum le ții la distanță? 

Pesticidele: cum le ții la distanță? 

O mare problemă, care se impune a fi rezolvată! Fără panică, ci într-un mod conștient și asumat. Așadar, mami, ești pregătită să ții la distanță pesticidele din alimente?

DATELE PROBLEMEI

  1. Se știe că fructele și legumele stau la baza unei alimentații sănătoase, fiind principala sursă de carbohidraţi, minerale şi vitamine.
  2. E dovedit științific că pesticidele din alimente afectează organismul pe termen lung, iar copiii sunt mai vulnerabili în fața poluanților alimentari, comparativ cu adulții. Așadar, în condițiile în care mâncarea este contaminată cu pesticide, cum se poate supraviețui acestei realități și, mai ales, cum putem oferi copiilor o hrană curată?

SOLUȚIILE

Oricât de revoltător ar părea, legislația din domeniul alimentar nu ne protejează, iar pesticidele catalogate drept „sigure” nu sunt neapărat și inofensive. Siguranța alimentelor din farfuria celor mici este 100% responsabilitatea părintelui. Iată ce ai putea să faci concret pentru a ține pesticidele la distanță.

  • Cultivă-ți propria grădină! Acest lucru este valabil pentru familiile care au unde să-și cultive fructele și legumele. Dacă ai curte sau grădină, merită să faci efortul măcăr pentru vegetalele cu cel mai mare risc de contaminare: piersici, căpșune, mere, cireșe, țelină, ardei, salata verde, cartofi. E bine de știut că, la polul opus, ceapa, avocado, mazărea, varza, pepenele galben, pepene verde, sparanghelul fac parte din grupul celor mai curate
  • Spălă și/sau decojește fructele și legumele! Spălarea abundentă a fructelor și legumelor convenționale poate elimina unele pesticide de pe suprafața cojii. Pentru o curățarea mai eficientă, se recomandă spălarea cu o soluție diluată de apă și oțet sau o soluție salină de 10%, adică o parte sare și nouă părți de apă.
  • Cumpără produse organice, de sezon, cultivate local! Mizează pe producția de alimente organice și de sezon, ori de câte ori este posibil. Acestea nu conțin pesticide și nu sunt crescute cu îngrășăminte sintetice. Verifică țara de proveniență. Alimentele importate conțin deseori mai multe pesticide decât cele cultivate local, plus – ar putea conține pesticide interzise în țara de destinație.
  • Evită peștele din ape contaminate! Înainte de a cumpăra pește proaspăt local, e bine să verifici ce ape trebuie evitate. În general, se recomandă evitarea anumitor specii de pește precum: crapul, tonul, dorada, plătică, știucă, deoarece sunt specimene grase care stochează maximum de substanțe chimice.
  • Renunță la produsele cu nitriți și nitrați! În această categorie intră produse din carne, precum converve, sendvișuri tip hotdog, șuncă. Pentru a procura alimente fără nitrați, orientează-te către producătorii locali certificați sau magazine specializate în nutriție.
  • Testează apa de la robinet! În laboratoare specializate, se pot face periodic teste pe apa de la robinet, urmărindu-i astfel calitatea. Apa filtrată sau cea îmbuteliată reprezintă surse mai sigure, deoarece exclud din strat prezența substanțelor toxice.

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Prezența pesticidelor nu este motiv de excludere a fructelor și a legumelor din alimentația copilului. Beneficiile unei diete bogate în fructe și legume sunt mai mari decât riscurile expunerii la pesticide. Totuși, este nevoie de prudență, iar eforturile de limitare a substanțelor chimice din produsele alimentare trebuie să fie făcute de către toți actorii din lanțul de aprovizionare.

Știai că…

…10-25% din nitrații care ajung la noi în organism provin din apă, 5-20% provin din carne, iar restul, mai bine de jumătate, din mâncarea vegetariană?

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.