Home / Copil / Alimentatie / Masticația, secretul digestiei ușoare  

Masticația, secretul digestiei ușoare  

 

Cercetătorii americani au descoperit că o masticație mai îndelungată poate preveni obezitatea. Iată încă un argument pentru a-i învăța  pe cei mici să mestece corect mâncarea. Oare câte mame își pun această întrebare?

Toată lumea știe! Felul în care mestecăm este la fel de important ca și mâncarea în sine. A mânca în liniște, într-o atmosferă calmă și nu în picioare, în grabă, ori în fața televizorului sunt deprinderi care dau un start bun în viață și în păstrarea controlului asupra greutății corporale. Ce legătură este între mestecat și greutatea corporală? Semnalul de sațietate nu ajunge la creier mai devreme de 15 de minute după începutul mesei. Așa că pentru a mânca o cantitate rezonabilă de mâncare este necesar încetinești ritmul de mâncat și să mesteci mai mult timp. Altfel, înghiți repede și ți se pare că nimic nu-ți poate potoli foamea. Cunoscând toate acestea, ai motive destule să insiști ca masa copilului tău să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Bine mestecat = bine digerat

Pentru a digera mai ușor, mestecatul este una dintre condiții. Dar ce înseamnă asta? Care sunt principalele elemente ale sistemului masticator? Ce rol are masticația? Cum evoluează maxilarele de-a lungul copilăriei și cum se dezvoltă capacitatea de a mesteca alimente? Să le vedem pe fiecare:

  • Masticația. Este actul mecanic de a sfărâma alimentele în gură. Nu există decât la mamifere și reprezintă etapa premergătoare digestiei. Masticația are loc în gură și se definește prin triturarea alimentelor (sfărâmarea și reducerea alimentelor la o textură mai fină care se combină cu saliva) cu ajutorul molarilor și a mișcărilor maxilarelor, limbii și obrajilor.
  • Bolul alimentar. Bucățelele de alimente se combină cu saliva care are rolul de a înmuia masa alimentară și să-și îndeplinească rolul chimic, grație enzimelor pe care le conține. Acestea din urmă sunt substanțe chimice care intervin asupra nutrienților pentru c aceștia să poată fi absorbiți.
  • Dinții. Au o acțiune esențială în masticație. Grupele de dinți, incisivii, caninii, molarii, au roluri diferite. Incisivii permit mușcătura diverselor tipuri de alimente. Caninii, care sunt mai ascuțiți, ajută la perforarea și sfâșierea maselor alimentare mai dure, iar premolarii zdrobesc hrana până la o textură foarte moale. Molarii și premolarii sunt destinați masticației și din această cauză suportă presiuni foarte mari, până la 25 kg, / centimetru pătrat. Presiunea scade pe măsură ce bolul alimentar se înmoaie.
  • Mușchii. Doi mușchi au o importanță deosebită în masticație: temporalul și maseterul. Ei se află între craniu și maxilar și fac să funcționeze articulația maxilarului.
  • Limba. În fine, limba malaxează, amestecă alimentele și le reașază sub dinți pentru masticare. Și tot ea adună alimentele dintre dinți și obraz pentru a le readuce în interiorul gurii.

Ce înseamnă să mesteci corect

Și masticația se învață! Copilul se naște cu reflexul de a mesteca alimentele, dar acest lucru nu este suficient. Reflexul trebuie educat! Micuții trebuie să mănânce în liniște și să li se explice cât de important este să nu înghită alimentele nemestecate. Dincolo de rolul de a ușura digestia, o bună masticație poate preveni cel puțin în parte accidentele de înec cu bolul alimentar. Și reține! Cine mestecă bine, simte mai pregnant gustul alimentelor, se bucură de savoarea lor. O masă plăcută este cea la care aplici dictonul „grăbește-te încet“!

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.