Home / Copil / Intrebari frecvente despre celulele stem

Intrebari frecvente despre celulele stem

Dr_ Bogdan Ivanescu

Vrei să știi totul despre celulele stem? Dr. Bogdan Ivanescu, președintele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect.

 Ce sunt celulele stem?

 Dr. Bogdan Ivănescu: Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii – celule primordiale de la care se diferențiază toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Acestea au remarcabila capacitate ca, în funcție de stimulii din mediu, fie să se dividă, rezultând alte celule stem, fie să se diferențieze în tipuri diferite de celule: sanguine, nervoase, musculare etc. Celulele stem functionează ca un sistem de reparare a corpului, având capacitatea de a crea țesut și putând înlocui, virtual, orice celulă a corpului.

 Care este diferenta dintre celulele stem adulte si cele embrionare?

Dr. B. I.: Celulele stem embrionare sunt primele celule aparute pe linie evolutiva si teoretic cele mai indicate pentru a fi utilizate in tratamente si cercetari. Dar, datorita considerentelor de natura etica, recoltarea insemnand, de fapt, distrugerea unui embrion uman, procedeele de cercetare, recoltarea si utilizare a acestora sunt destul de limitate.

Celulele stem adulte sunt celule pe care le gasim si in corpul nostru, ca adulti. Tesuturile adulte dispun de o rezerva de celule stem, cu ajutorul carora se pot regenera, daca este nevoie. Spre exemplu, gasim celule stem adulte in maduva osoasa, in tesutul cerebral, adipos, cutanat etc.

Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la nastere in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutului. Sunt in marea lor majoritate celule stem hematopoietice, din care se diferentiaza toate tipurile celulare sanguine, cu care suntem obisnuiti ca adulti (hematiile, leucocitele, trombocitele). Pe langa acest tip de celule stem, in sangele cordonului ombilical apar si alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferentia celule nervoase, musculare etc.

Celulele stem mezenchimale sunt implicate in multiple studii in desfasurare in aceasta perioada. Oamenii de stiinta incearca rezolvarea unor boli grave precum bolile Parkinson, Alzhaimer sau Diabet, utilizand celule stem ca tratament. Sunt de asteptat rezultatele acestor studii pentru a vedea in ce masura celulele stem ne pot ajuta si in rezolvarea acestor maladii.

 Cine poate beneficia de celulele stem recoltate?

Dr. B. I.: Pot beneficia de tratamente cu celule stem atat copilul de la care au fost recoltate, cat si membrii familiei sale. Daca, de-a lungul vietii, copilul de la care au fost recoltate celule stem la nastere se va imbolnavi de una dintre bolile aflate pe lista celor ce pot fi tratate cu celule stem, atunci el ar putea deveni beneficiarul unui transplant. Si membrii familiei copilului ar putea beneficia la nevoie de transplant cu celule stem, daca se va dovedi ca acestia sunt compatibili genetic cu copilul de la care a fost recoltata proba. In general, sansa de compatibilitate este de 25% (1 sansa din 4), ceea ce reprezinta o sansa mare, daca ne raportam la probabilitatea de a gasi o persoana compatibila in populatia generala (1 sansa din 200.000).

 Ce boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem?

Dr. B. I.: Exista un numar de 80 de boli in al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre aceste boli se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betatalasemie, anemie aplastica) si altele. Pana in acest moment in lume s-au efectuat peste 30.000 de transplanturi cu celule stem, cifra ce arata importanta din ce in ce mai mare a recoltarii de celule stem pentru medicina zilelor noastre. Celulele stem recoltate la nastere din sangele cordonului ombilical se folosesc deja de peste 25 de ani in tratarea unor boli grave, cu risc vital, care altfel nu si-ar gasi rezolvarea. Transplantul de celule stem face parte din tratamentul standard al acestor boli, pe langa chimioterapie si radioterapie, si este, de fapt, singurul tratament ce salveaza viata acestor pacienti.

 Este tratamentul cu celule stem considerat sigur?

Dr. B. I.: Transplantul cu celule stem este o procedura utilizata in mod curent de 25 de ani, in intreaga lume. Nu mai este de mult o procedura experimentala, astazi medicii stiu exact care sunt indicatiile de transplant, cand si cum se face transplantul, care sunt riscurile asociate, ce tratament medicamentos trebuie asociat etc.

Transplantul de celule stem este considerat tratament standard pentru un numar de 80 de boli grave de sange, asa cum alte tratamente sunt considerate standard pentru alte boli (spre exemplu interventia chirurgicala in apendicita). Si transplantul de celule stem are riscurile sale, cunoscute de medici, asa cum si alte tratamente au riscurile lor, de asemenea cunoscute de medici (nu putem spune ca o interventie chirurgicala, chiar si pentru apendicita, ar fi lipsita de riscuri).

About Viorica Rusu

One comment

  1. dar de ce nu se spune si cate din cele 80 de boli pot fi tratate cu celule stem in romania? si cat costa? Si mai ales de cate ori s-a folosit pana acum in Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.