Home / Copil / 5 lucruri esențiale despre celulele stem

5 lucruri esențiale despre celulele stem

shutterstock_132280757

Vrei să știi totul despre celulele stem? Dr. Bogdan Ivanescu, președintele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect, intr-u interviu acordat in exclusivitate pentru Baby Boom Show, cel mai mare târg de articole pentru copiii de 0 – 5 ani și pentru viitoarele mămici (6 – 9 noiembrie,  Romaero Băneasa).

Baby Boom Show: S-a realizat vindecarea efectiva a vreunei boli folosind celule stem?

 Dr. Bogdan Ivănescu: De 25 de ani se fac transplanturi cu celule stem in mod constant. Iar in ultimii ani este foarte clara cresterea exponentiala a numarului de transplanturi. In SUA, in pediatrie, numarul de transplanturi cu celule stem ombilicale a depasit numarul de transplanturi de maduva. Mii de oameni traiesc astazi datorita faptului ca au beneficiat de un transplant cu celule stem.
Ca sa vorbim de un caz concret, din miile de transplanturi efectuate, putem face referire la primul transplant cu celule stem ombilicale, efectuat cu succes in 1988. Era vorba de un baietel de 5 ani ce suferea de anemie Fanconi, o boala considerata mortala la acea vreme. Medicii ii dadeau 0 sanse de supravietuire. Insa baietelul a beneficiat de transplant si traieste si astazi. Ca o curiozitate, astazi acel baietel are 30 de ani si lucreaza la o Banca de celule stem din SUA.

BBS: Cum se recolteaza si pastreaza celulele stem?

 Dr. Bogdan Ivănescu: Recoltarea celulelor stem la nastere este o procedura simpla, fara riscuri pentru mama sau nou-nascut. Medicul recolteaza sange din cordonul ombilical, dupa ce a taiat cordonul ombilical, iar bebelusul a fost deja preluat de neonatolog.
Orice mamica, la semnarea contractului de recoltare de celule stem, va primi un kit de recoltare complet echipat. Medicul va face recoltarea de sange ombilical la nastere folosind punga special dedicata din kitul de recoltare, apoi va pune punga cu sange inapoi in kitul de recoltare, care va ajunge in Banca.
Specialistii din Banca de celule stem vor procesa sangele, vor face analizele necesare, vor separa celulele stem si le vor pregati pentru stocarea pe termen lung, in conditii de criogenie, la – 196°C.

BBS: Dupa ce criterii ar trebui sa se aleaga o banca de celule stem?

 Dr. Bogdan Ivănescu: Decizia de a recolta celule stem este o decizie extrem de importanta pe care parintii o iau o data in viata, la na?terea micutului lor. De aceea, si alegerea companiei careia sa-i fie incredintate spre recoltare, procesare si depozitare acest material biologic extrem de pretios, este una foarte importanta.
Parintii trebuie sa aleaga cu atentie si in cuno?tinta de cauza o companie care sa le dea siguranta si increderea ca celulele copilului lor sunt atent prelucrate si stocate, utilizand cele mai noi tehnici si proceduri medicale validate la nivel international.
Iar aceasta decizie nu este una usoara. Pentru ca alegerea sa fie cea corecta, sunt cateva criterii pe care banca ar trebui sa le indeplineasca:
• Banca de celule stem sa aiba experienta relevanta in domeniu;
• Procesarea si stocarea celulelor stem sa aiba loc intr-o tara cu sistem medical performant;
• Sangele ombilical recoltat sa fie procesat, iar celulele stem sa fie separate de restul masei celulare;
• Stocarea celulelor stem sa se faca in recipient dublu;
• Banca sa accepte si cantitati mici de sange recoltat pentru procesare, pentru ca parintii sa nu piarda pretioasele celule stem ale copilului lor;
• Proba sa ajunga in cel mai scurt timp in laborator si sa fie repede prelucrata (pana in 96 de ore);
• Rezultatul procesarii sa fie comunicat imediat (36 de ore in medie de la recoltare), aceasta fiind de fapt garantia ca proba a fost procesata repede;
• Certificatul de Stocare emis de catre banca si inmanat parintilor sa cuprinda toate informatiile relevante, necesare pentru evaluarea unitatii stocate (celularitate, viabilitate celulara, detalii calitative ale procesarii etc.);
• Procesarea sa se faca automatizat, folosind Sepax;
• Proba de celule stem sa fie stocata in recipient dublu compartimentat;
• Sa fie stocate esantioane separate pentru analize ulterioare;
• Sa se ofere parintilor si recoltarea si stocarea de celule stem mezenchimale, in asteptarea rezultatelor diferitelor studii in desfasurare;
• Criogenarea sa se faca in vapori de azot;
• Kitul de recoltare sa ofere solutii de rezolvare a situatiilor de recoltare dificila;
• Proba recoltata sa nu necesite conditii speciale de transport;
• Transportul sa se faca rapid, cu avionul;
• Sa se excluda verificarea cu Raze X pe traseul probei pana in banca, pentru a evita afectarea celulelor stem;
• Proba sa fie monitorizata permanent electronic pana la prelucrarea in banca;
• Sa fie utilizate doar companii transportatoare autorizate pentru transport probe biologice;
• Sa fie furnizat parintilor Codul Unic de Urmarire si Identificare a probei;
• Proba sa poata fi eliberata imediat si transportata rapid oriunde in lume este necesar pentru transplant, fara costuri suplimentare pentru parinti;
• Banca sa ofere asigurari pentru situatii de insolventa sau faliment;
• Banca sa ofera variante de asigurare pentru terapia cu celule stem;
• Banca sa ofere mai multe variante de plata, pentru ca parintii sa poata alege cea mai potrivita varianta pentru ei;
• Banca sa aiba activitate stiintifica care sa deschida oportunitati de acces pentru clientii sai catre cele mai noi descoperiri medicale;
• Banca sa respecta legislatia in vigoare cu privire la celulele stem.

 

BBS: Orice gravida poate să se supuna procedurii de celule stem?

 Dr. Bogdan Ivănescu: In general, orice mamica poate recolta celule stem la nasterea bebelusului ei. Sunt foarte putine situatiile in care nu se recomanda recoltarea. Spre exemplu: boli ale mamei ce necesita tratament in timpul sarcinii care afecteza fatul sau sangele ombilical, infectia HIV a mamei sau infectii generalizate in sarcina, cu afectarea evidenta a fatului (ex: sindrom Torch, toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes si altele). Dar aceste situatii sunt foarte rare si apar in general pentru sarcinile neurmarite de un ginecolog. Daca mamicile isi monitorizeaza in mod regulat sarcina, merg la controale, la ecografii etc., nu se prea intalnesc situatii in care recoltarea sa fie contraindicata.

BBS: Cati ani sunt valabile celulele stem recoltate la nastere?

 Dr. Bogdan Ivănescu:  Valabilitatea celulelor stem este un alt subiect interesant. Astazi stim ca de 25 de ani, incepand cu primul transplant reusit de celule stem ombilicale, in 1988, medicii recolteaza, stocheaza si folosesc in mod constant in transplant celule stem depozitate. Prin urmare avem “garantia” timpului pentru acest interval de 25 de ani. Experienta ne-a aratat ca 25 de ani putem stoca celule stem fara ca acestea sa-si piarda viabilitatea.
Oamenii de stiinta spun ca daca 25 de ani celulele stem nu au suferit modificari, nu si-au pierdut viabilitatea, procesele metabolice intracelulare au fost oprite, atunci le putem stoca in conditii de siguranta pe toata durata de viata a persoanei de la care au fost recoltate la nastere, fara riscul ca acestea sa-si piarda din viabilitate odata cu trecerea timpului.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.