Home / Copil / Alimentatie / Există două forme de intoleranță: permanentă și temporară

Există două forme de intoleranță: permanentă și temporară

shutterstock_84789127

20150507_165958Intoleranța la lactoză are simptome care pot fi confundate ușor cu o indigestie, tocmai de aceea, dr. Alina Antohe, medic pediatru la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, ne-a explicat cum apare și cum trebuie tratată această afecțiune.

Ce este intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză este una dintre cele mai frecvente forme de intoleranță alimentară, dar este întâlnită mai rar în rândul copiilor mici. O regăsim mai des în rândul adolescenților și al adulților. Această formă de intoleranță reprezintă o reacție a sistemului digestiv la lactoză – un dizaharid (un tip de zahăr) care dă gust dulce laptelui și face parte din categoria glucidelor(carbohidraților). În mod normal, lactoza este descompusă de o enzimă – lactaza – în glucoză și galactoză. În cazul intoleranței această enzimă lipsește sau se găsește în cantitate redusă în intestin, ceea ce determină apariția disconfortului abdominal însoțit de balonare, diaree, flatulență etc.

Care este factorul declanșator?

De obicei, primele simptome apar la 30 de minute până la 2 ore după consumul de lapte și produse lactate. Aici trebuie să precizăm că laptele dulce de vacă conține o cantitate mai mare de lactoză decât produsele lactate fermentate ca iaurtul, telemeaua, brânza cottage  sau cheddar-ul. Există copii care nu tolerează deloc laptele dulce, dar pot consuma în cantități mici produsele fermentate precizate mai devreme.

Laptele matern poate provoca intoleranță?

Încă de la naștere sugarii au o ușoară intoleranță la lactoză, de aceea suferă în primele luni de colici: sistemul lor digestiv nu poate încă digera în totalitate lactoza. Însă acest disconfort abdominal dispare după primele luni, când intestinul subțire își dezvoltă lactază, enzima care descompune lactoza și contribuie la absorbția ei în organism . Există însă și cazuri foarte rare de intoleranță la laptele matern (ex. deficit congenital de lactază, galactozemie), iar în acest caz sunt recomandate formulele de lapte speciale, delactozate.

Care sunt cele mai frecvente simptome?

Durerile abdominale însoțite de balonare, flatulență și diaree sunt cele mai frecvente simptome întâlnite la această formă de intoleranță. Ele dispar în momentul în care excludem total sau parțial laptele și produsele din lapte din meniul copiilor. Aici trebuie să menționăm că există și o formă temporară de intoleranță la lactoză, care apare după episoadele de gastroenterite.  După un astfel de episod, marginea “în perie” de la nivel intestinal se distruge, nemaiavând capacitatea de digestie și absorbție a lactozei. După 2 săptămâni se pot reintroduce în meniu produse lactate, peretele intestinal fiind deja refăcut.

Ce înlocuitori ai laptelui și ai produselor lactate recomandați?

Pentru că nu există un tratament al acestei afecțiuni se recomandă excluderea totală sau parțială a produselor lactate din alimentația copiilor. Pentru sugari există formulele speciale delactozate. Așa cum arată și numele, aceste produse au lactoza parțial sau total eliminată din compoziție, aceasta fiind înlocuită cu alți carbohidrați printre care glucoza, polimerii de glucoză, maltodextroză sau amidon. Pentru copiii mai mari și adulți există deja pe piață lapte fără lactoză, dar pot fi consumate și în cantități mici tipurile de brânzeturi fermentate enumerate mai sus. Bineînțeles că sunt recomandate și tipurile alternative de lapte (de migdale, de soia, de orez) care sunt hrănitoare și furnizează o mulțime de nutrienți necesari unei creșteri sănătoase.

Ce evoluție are intoleranța la lactoză netratată?

În afara disconfortului abdominal și a simptomelor menționate mai sus, în timp pot apărea carențe de minerale și vitamine, de aceea trebuie consumate compensator alimente ca sursă alternativă de calciu (legume cu fruze verzi, sardine, nuci, alune broccoli). Este important însă diagnosticul timpuriu al acestui tip de intoleranța pentru adoptarea unui regim alimentar corespunzător.

Cum se deosebește de alergie?

Spre deosebire de intoleranță care este o reacție a sistemului digestiv la lactoza (zahărul) din lapte, alergia este o reacția a sistemului imunitar la proteina din laptele de vacă. Manifestările digestive sunt frecvent întâlnite, iar între acestea putem aminti diareea cu sau fără striuri de sânge și vărsăturile, uneori putând apărea constipație, balonare sau sindroame de malabsorbție. Pot apărea și manifestări cutanate ca  eczema sau dermatita atopică. Tratamentul alergiei la proteinele din laptele de vacă este reprezentat de excluderea produselor din lapte, iar în cazul sugarilor și copiilor mici acestea sunt înlocuite cu produse special adaptate ce conțin proteine fragmentate sau aminoacizi. Deși alergia se produce de cele mai multe ori la produsele lactate de vacă nu este recomandată înlocuirea lor cu cele de capră, oaie și nici chiar de soia, deoarece se va produce reacție încrucișată la proteinele din acest nou lapte, chiar și la proteinele din soia.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.