Prevenirea oricărei îmbolnăviri înseamnă în cele mai multe cazuri măsuri constante de igienă, care poate fi corporală, alimentară, a mediului ambiant etc. Igiena este parte integrantă a stilului de viață sănătos. Iată de ce ea este un pilon important al prevenției și de aceea cu acest adevăr trebuie să faci primii pași în viața de mămică.
Și cum bucătăria nu este o insula izolată de restul casei, trebuie să reluăm subiectul, dintr-o perspectivă mai largă. Microbii responsabili de infecții (viruși, bacterii, paraziți) se găsesc peste tot în jurul nostru; în aerul pe care îl respirăm, în alimentele pe care le mâncăm, pe haine, pe covoare, pe obiectele din jurul bebelușului. La acestea, se adaugă fumatul în interiorul casei, fumul de la sobe sau poluarea de la sistemul de încălzire. Bebelușii sunt extrem de fragili în fața anumitor germeni și igiena este o prioritate a fiecărei mame.
Vigilență din prima clipă
Igiena casei trebuie să fie riguroasă, mai ales când te pregătești să aduci acasă un nou-născut. Dar preocuparea aceasta nu încetează nici mai târziu, dimpotrivă. Astfel alungi din casă acarienii, mucegaiurile, praful care conține o multitudine de germeni patogeni. Curățenia casei se face mai ales când bebelușul nu este în casă, pentru a evita ca el să inspire praf și substanțe toxice din produsele de curățenie.
BUCĂTĂRIA
Începem cu igiena bucătăriei pentru că ea este locul în care se intersectează toate drumurile casei. De aceea, aici se impune cea mai riguroasă igienă. Bacteriile sunt prezente în mai toate locurile importante: în frigider, în coșul de gunoi, pe gresie și în chiuvetă. De aceea, nu uita:
- Curăță blatul de lucru după fiecare utilizare și mai insistent dacă ai umblat cu carne și pește.
- Dezinfectează coșul de gunoi (plus capacul) și zonele din jur.
- Spală gresia zilnic, după ce ai terminat de gătit.
- Toate aceste măsuri te ajută să scapi de gândaci, muște, furnici, care sunt vectori importanți de transmitere a infecțiilor.
Tot ceea ce are legătură cu alimentația copilului, trebuie să fie în prima linie de igienă. Iată câteva măsuri care te vor feri de probleme: menține temperatura frigiderului între 0°–4°, curăță periodic frigiderul insistând în colțurile greu accesibile. Listeria și salmonella sunt prezente în toate aparatele prost întreținute. Spală-ți mâinile înainte și după ce ai atins mâncarea, nu mângâia câinele înainte de a te apuca de gătit fără să te speli, schimbă des bureții de vase și mopurile cu care speli pe jos.
BAIA
Chiar dacă nou-născutul nu merge încă la baie, și această încăpere poate fi o sursă de germeni patogeni care se risipesc în toată casa. Chiuveta, robineții, cada, wc-ul. gresia și faianța trebuie spălate periodic cu detergenți, pentru a evita înmulțirea bacteriilor. Atenție! Bureții și prosoapele sunt adevărate cuiburi de bacterii nedorite. Așa că spală-le cât mai des.
CAMERA COPILULUI
În sfârșit, am ajuns la camera copilului. Cum și ea are legătură cu toată casa, am lăsat-o la urmă în prezentarea noastră. Aici nu poți lasa microbii să se instaleze în covoare goase, perdele și draperii, mobilier aglomerat, jucării prea multe. Sunt de preferat suprafețele cu parchet ușor de spălat cu apă și săpun lichid. Evită produsele de curățare chimice pentru că acestea degajă compuși toxici care se pot lua pe mâinile copilului sau în respirație. Aspiratorul este de preferat măturii. Nu împrăștie paraful! Astfel, poți evita contactul cu acarienii care produc alergii. De asemenea, salteaua bebelușului trebuie aspirată și lenjeria de pat schimbată des. Un plus de atenție, la curățarea jucăriilor: în funcție de materialul din care sunt făcute, trebuie curățate cu produse care nu sunt toxice pentru copil.
Pe lângă Igiena casei când ai copii, mai poți citi și Călirea organismului, o noțiune aproape uitată.